Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε τελειώνει η προθεσμία για τη σύνταξη εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας

Κίνδυνος πυρκαγιάς από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη από τα ακαθάριστα οικόπεδα
Eurokinissi

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή η προθεσμία για τη σύνταξη από μηχανικό ή τοπογράφο αρχιτέκτονα του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης για τα ακαθάριστα οικόπεδα, που θα πρέπει να υποβληθεί στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι στον οικείο δήμο.

Ο κίνδυνος από συσσωρευμένη καύσιμη ύλη είναι μεγάλος είτε πρόκειται για σπίτια με αυλές, που έχουν χόρτα είτε για κτήματα και οικόπεδα, που είναι ακαθάριστα. Πηγές του “Newsbomb” αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο σε όλη την Ελλάδα και προκύπτουν και πρακτικά προβλήματα, στην κοπή των ψηλών δέντρων, που είναι κοντά σε στέγες και χρειάζονται ειδικούς για να τα κόψουν.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας αφορά στα δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων οφείλουν να προχωρήσουν σε κλάδεμα των δέντρων και στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.

Περιθώριο ως τις 30 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός δασικών εκτάσεων

Ως τις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις, που αφορούν τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας. Αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στη συνέχεια σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr. Βεβαίως δεν έχουν όλοι οι ηλικιωμένοι, ειδικά σε χωριά τις γνώσεις ή και τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας για να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Οι δηλώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα γίνονται είτε χειρόγραφα είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που συντάσσουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις.

Το νέο εργαλείο θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Βεβαίως, το πρόβλημα υπάρχει και στους δήμους ειδικά της επαρχίας, σε δύσβατες περιοχές σε ό, τι αφορά στα ακαθάριστα οικόπεδα. Μέσω όμως της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Οι καθαρισμοί των οικοπέδων θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο 2024 όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού ακόμη και σε περιοχές που έγινε, υπήρξε ανάγκη για νέο καθαρισμό των οικοπέδων.

Πηγές από το ΥΠΕΝ τονίζουν ότι φέτος σημασία έχει οι πολίτες, που έχουν σπίτια πολύ κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και να λάβουν την τεκμηριωμένη άποψη ενός επιστήμονα για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε να προστατέψουν την περιουσία τους από τις πυρκαγιές.