Αναπηρικές συντάξεις: Ποια άτομα και πώς δικαιούνται σύνταξη λόγω αναπηρίας

Πότε θα μπορούν να πάρουν αναπηρικές συντάξεις και οι ασφαλισμένοι του παλιού ΟΓΑ    
αναπηρικές συντάξεις
pixabay
2'

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας μπορούν να παίρνουν αναπηρική σύνταξη και άτομα με 50% αναπηρία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προϋπάρχει η αναπηρία της σύνταξης και να υπάρχει επιδείνωση της υγείας του ενδιαφερόμενου.

Ειδικότερα, τα προηγούμενα χρόνια η αναπηρική σύνταξη οριζόταν στο 67% αλλά πλέον η αναπηρική σύνταξη μπορεί να χορηγείται υπό προϋποθέσεις και σε άτομα με 50% αναπηρία.

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται πως: «H βαθμίδα στην οποία κατατάσσεται ο ασφαλισμένος καθορίζεται από το ποσοστό επιδείνωσης της αναπηρίας του δικαιούχου, και με βάση αυτή του χορηγείται η εθνική σύνταξη».

Έτσι, οι υγειονομικές επιτροπές καλούνται να ελέγξουν αν πρόκειται για νέα πάθηση είτε για επιδείνωση της παλαιάς και να βγάλουν πόρισμα για το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του ασφαλισμένου. Σ΄ αυτό συνυπολογίζεται και το ποσοστό αναπηρίας, που οφείλεται στη νέα πάθηση που δημιουργήθηκε ενώ ο εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος ή στην επιδείνωση της προυπάρχουσας αναπηρίας.

Όλα αυτά όμως εξαρτώνται κι από το ποσοστό αναπηρίας, εφόσον υπάγεται η πάθηση που προκαλεί αναπηρία στη σχετική λίστα.

Πότε χορηγούνται αναπηρικές συντάξεις

Η αναπηρική σύνταξη χορηγείται εφόσον κατ’ ελάχιστον υφίσταται συνολικό ποσοστό αναπηρίας 50% και το ποσοστό της επιδείνωσης ή της νέας πάθησης ανέρχεται σε τουλάχιστον σε 20%. Παρόλα αυτά υπάρχουν προβλήματα στην πιστοποίηση της αναπηρίας.

Διαφορετικό καθεστώς για την αναπηρία θα ισχύσει προσωρινά για τους παλιούς ασφαλισμένους του πάλαι ποτέ ΟΓΑ, που ασφάλιζε και τους αγρότες αλλά κι άλλες ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Από 1/1/2024, το ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας 59%. Όμως, αυτό αλλάζει από 1ης/1/2025 και πλέον γίνεται ολοκληρωμένη ένταξή τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να τους χορηγείται αναπηρική σύνταξη, όταν υπάρχει ποσοστό αναπηρίας 50%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή