Αδικημένοι και οι μισθωτοί, που θεωρούνται... υψηλόμισθοι - Έχουν να δουν αυξήσεις δέκα χρόνια
Επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων, εργαζόμενοι, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν τα μισθολογικά «ρετιρέ» παραμένουν σε «μισθολογικό πάγο» εδώ και δέκα χρόνια ενώ όλα ακριβαίνουν.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα στοιχεία αυτά αναμένεται να παρουσιάσει στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής την προσεχή Τετάρτη, 26 Ιουνίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ενώ ήταν αρχικά τα ρετιρέ της μισθωτής εργασίας έχουν μείνει έξω από οποιαδήποτε βελτίωση των εργασιακών τους σχέσεων, όταν οι αυξήσεις στους χαμηλόμισθους έχουν ξεπεράσει με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις το 48%.
Αλυσιδωτές συνέπειες την ελληνική οικονομία και κοινωνία
Το γεγονός αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, διότι διευκολύνει την διαρροή ελληνικών εγκεφάλων προς το εξωτερικό και ταυτόχρονα μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Η Τράπεζα της Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη διαρροή εργατικού δυναμικού και την αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό από μορφωμένους νέους.
Υπενθυμίζουμε πως τον καιρό της κρίσης πάνω από 500.000 άνθρωποι μετανάστευσαν. Πολλοί από αυτούς, εξάλλου, έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα, μια επένδυση σημαντικού ύψους, την οποία η χώρα χάνει με τη μετοίκησή τους στο εξωτερικό.
Το γεγονός αυτό έχει συνέπειες και στην κατανάλωση, αφού οι εργαζόμενοι με μισθό πάνω από 1.650 ευρώ δεν βλέπουν αυξήσεις, οι τιμές των ακινήτων έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη και είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τα εισοδήματα. Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 50% από το 2017, ενώ υπάρχουν και περιοχές που οι τιμές είναι ακόμη πιο τσιμπημένες.