Ελαιόλαδο: Τα διπλά λεφτά πλήρωσαν οι Βρετανοί για το έξτρα παρθένο!

Στις 18 λίρες το λίτρο στην αγορά πολυτελείας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας 
Ελαιόλαδο χυμός
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
2'

Η μείωση της παραγωγής εκτοξεύει την τιμή του ελαιολάδου και στις ξένες αγορές.

Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει όλη την ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνει, οι εξελίξεις επηρέασαν και τη βρετανική αγορά.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική έκθεση, η μείωση των παγκόσμιων επιπέδων προσφοράς, σε συνδυασμό με τη σταθερή ζήτηση για εισαγόμενο ελαιόλαδο στο ΗΒ, οδήγησε στην αύξηση της αξίας των βρετανικών εισαγωγών ελαιολάδου, από 167 εκατ.λίρες το 2021, σε 333 εκατ.λίρες το 2023.

Όμως, η ελαστικότητα της ζήτησης για ελαιόλαδο στη βρετανική αγορά έχει, επί του παρόντος, παραμείνει χαμηλή, παρά τη σημαντική άνοδο των τιμών λιανικής. Η συνεχής αύξηση των τιμών μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε μείωση της ζήτησης και οι καταναλωτές θα αρχίσουν να στρέφονται σε φθηνότερες εναλλακτικές φυτικών ελαίων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Πόσο πληρώνει ο καταναλωτής για την αγορά πολυτελείας του Ην. Βασιλείου

Οι δημοφιλείς στα κοινωνικά δίκτυα επώνυμες μάρκες ελαιολάδου στην αγορά πολυτελείας φτάνουν στο σημείο να πωλούν στη βρετανική αγορά ακόμη 18 λίρες το λίτρο, δηλαδή περίπου 21,24 ευρώ. Η λιανική τιμή του ελαιολάδου στην αγορά του ΗΒ, αναμένεται να συνεχίσει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Σύμφωνα με διπλωματική έκθεση του γραφείου μας στη Μεγάλη Βρετανία, με την παγκόσμια παραγωγή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, η ανοδική τάση των τιμών ελαιολάδου παγκοσμίως συνεχίστηκε και το 2023-2024.

Ειδικότερα, το 2024, παρά την αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία, η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται ότι θα μειωθεί, από τα ήδη χαμηλά επίπεδα των 2,55 εκ. τόνων το 2022/23, στους 2,51 εκ. τόνους το 2023/241

Η μείωση της παραγωγής στις τρείς ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) οδήγησε σε αύξηση των τιμών παραγωγού, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στους εισαγωγείς και λιανοπωλητές και, τελικά, στους καταναλωτές. Ειδικότερα, η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύθηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).

Η δαπάνη των βρετανικών νοικοκυριών για μαγειρικά έλαια και λίπη, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, είναι μικρότερη σε σχέση με τη δαπάνη για βούτυρο και μαργαρίνες, που αντιπροσωπεύουν μαζί σχεδόν το 80% της κατηγορίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) για τις δαπάνες των νοικοκυριών σε τρόφιμα, η μέση εβδομαδιαία δαπάνη για ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των δαπανών για ζωικά και φυτικά έλαια και λίπη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή