Μέχρι 31 Ιουλίου 2024 προσωρινή παράταση σε ταξί που είναι για απόσυρση

Αλλαγές σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο για τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων, δημόσιων και ιδιωτικών
PIXABAY

Αλλαγές σχεδιάζει το επιτελείο του υπουργείου Μεταφορών για τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς και τη μείωση των ατυχημάτων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων στις μαζικές μεταφορές, δημόσιες και ιδιωτικές

Προθεσμία ως τις 31 Ιουλίου 2024 έχουν να κυκλοφορούν ταξί - επιβατηγά οχήματα δημοσίας χρήσης, που έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για απόσυρση.

Η προσωρινή παράταση για την απόσυρση οχημάτων δόθηκε στα τέλη Απριλίου και λήγει 31 Ιουλίου 2024 αλλά αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών και οδηγών οχημάτων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 5106/2024) αυτό μπορεί να συμβεί σε δυο περιπτώσεις, είτε οι αυτοκινητιστές έχουν προκαταβάλει χρήματα για την αγορά νέου οχήματος κι απόσυρσης του παλιού είτε θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, οπότε βγαίνουν από την αγορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο:

Αποδεικτικό αγοράς οχήματος ή έγγραφο από την τράπεζα: Οι ιδιοκτήτες ή οι οδηγοί των ταξί έχουν στην κατοχή τους και επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο, Δελτίο Παραγγελίας ή άλλο σχετικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς οχήματος που θα αντικαταστήσει το προς απόσυρση όχημα, το οποίο φέρει ημερομηνία έως και την 30ή Απριλίου 2024. Εάν προέρχεται από δανεισμό εξίσου σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο είναι και το τραπεζικό αποδεικτικό καταβολής προκαταβολής ίσης τουλάχιστον με το είκοσι τοις εκατό (20%) της αξίας του νέου αυτού οχήματος, με ημερομηνία έως και την 30ή Απριλίου 2024, ή

Έγγραφο αίτησης συνταξιοδότησης: Οι ιδιοκτήτες αυτών, θεμελιώνουν από 1ης Μαΐου 2024 έως 31ης Ιουλίου 2024 δικαίωμα συνταξιοδότησης, το οποίο αποδεικνύεται, εφόσον ζητηθεί, με την επίδειξη αίτησης συνταξιοδότησης ή άλλου σχετικού δημόσιου εγγράφου.