Συντάξεις: Περιορίζεται η αναγνώριση των πλασματικών ετών στην πενταετία

Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις - Ποιοι θα μπορούν ν' αναγνωρίσουν πλασματικά έτη;
Συνταξιούχοι
PIXABAY
1'

Αλλαγές έρχονται στην αναγνώριση πλασματικών ετών για τη βελτίωση των συντάξεων. Πρόκειται για 12 διαφορετικές κατηγορίες πλασματικών ετών, που μειώνονται από 7 χρόνια σε 5 χρόνια.

Ο περιορισμός αναγνώρισης πλασματικών ετών αφορά και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και περιορίζει τη δυνατότητα για απονομή πρόωρων συντάξεων.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η ρύθμιση ακουμπά και κατηγορίες ατόμων, που δεν είχαν τη δυνατότητα ν’ αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο εργασίας, δεν είχαν λ.χ. παιδιά, στρατό, σπουδές κ.ά.

Ειδικότερα, οι 12 κατηγορίες πλασματικών ετών, που προβλέπονται στους νόμους 2084/1992 και 3996/2011 καταργούνται.

Στη θέση τους, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι ασφαλισμένοι (είτε έχουν είτε δεν έχουν δικαίωμα εξαγοράς με τις διατάξεις αυτές) θα μπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση 5 ετών για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν ν΄ αναγνωρίσουν τυχόν χρόνο ανεργίας

Οι νέες ρυθμίσεις μειώνουν τη γραφειοκρατία στην απονομή των συντάξεων. Παρότι για τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει ψαλίδισμα στην απονομή του πλασματικού χρόνου εργασίας έρχεται ως δώρο η αναγνώριση του τυχόν χρόνου ανεργίας, προτού ενταχθούν στο Δημόσιο.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται αναδρομική αναγνώριση του πλασματικού χρόνου ώστε να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το 2012 που ήταν πιο ευνοϊκές οι προϋποθέσεις.

Η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 με πλήρη σύνταξη. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι είναι πως το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μόλις 43,5% αντί για 50%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή