Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τις κληρονομιές - Συγχρονίζεται με το Οικογενειακό Δίκαιο

Οι αλλαγές αφορούν στη συσχέτιση του Κληρονομικού Δικαίου με τις οικογενειακές μεταβολές των τελευταίων ετών
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ
PIXABAY
2'

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Μπούγας, μιλώντας σε ημερίδα για τους συμβολαιογράφους.

Ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδεθεί το νέο Κληρονομικό Δίκαιο με τις αλλαγές στον θεσμό της οικογένειας. Ειδικότερα επισήμανε ότι στους βασικούς άξονες της αναμόρφωσης του κληρονομικού δικαίου έρχονται αλλαγές, που συνδέονται με τις δημογραφικές μεταβολές. Υπενθυμίζουμε πως τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αλλαγές στον θεσμό του γάμου, υπήρξε ο θεσμός της ανάδοχης μητέρας, της παρένθετης μητέρας, αυξήθηκαν οι μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.

Oikogeneia1.jpg

Δημογραφικές και κοινωνικές μεταβολές κι αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου

«Με την πάροδο του χρόνου έχουν επέλθει κοινωνικές και δημογραφικές μεταβολές, ως επί το πλείστον, κοινές στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κληρονομικό Δίκαιο, ως συνέχεια του Ενωσιακού Δικαίου -Ενοχικού και Εμπράγματου- επιτελεί σημαντική κοινωνική λειτουργία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Υπάρχουν λόγοι, λοιπόν, που καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό και καλούμαστε να εξετάσουμε την αναμόρφωσή του», ανέφερε ο Γιάννης Μπούγας.

Μιλώντας για το νέο θεσμικό πλαίσιο, πρόσθεσε πως «θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε την ανάγκη παροχής μεγαλύτερης προστασίας σε ορισμένα πρόσωπα που δεν συνδέονται με συγγενική σχέση με τον κληρονομούμενο, την προσαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν την κληρονομική διαδοχή στις μεταβολές που υφίσταται ο θεσμός της οικογένειας, τη διεύρυνση της ελευθερίας του διατιθέναι, την αναμόρφωση του δικαίου της νόμιμης μοίρας, αλλά και των διαθηκών».

sfragida.jpg

Αναδιάρθρωση αλλά και ασφάλεια των διαδικασιών

«Το κληρονομικό δίκαιο, όπως είναι γνωστό, δεν έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές και η πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, επιβάλλει την αναδιάρθρωση και αναμόρφωσή του», υπογράμμισε ο αρμόδιος υφυπουργός τονίζοντας ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση και αναδιαμόρφωση, η οποία πραγματοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Σε ό, τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης υποστήριξε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες «στοχεύοντας στην ασφάλεια των διαδικασιών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξασφάλιση των απαραίτητων θεσμικών εγγυήσεων για τον σεβασμό του κράτους δικαίου, αλλά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία».

Πάντως, το πρόβλημα ειδικά με τις αποποιήσεις κληρονομιάς παραμένει βραδυφλεγής βόμβα κι ουδείς το έχει αγγίξει ουσιαστικά. Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά για αποποιήσεις κληρονομιάς και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση από χρέη, που άφησαν κοντινοί ή μακρινοί συγγενείς τους και δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή