Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Σηκώνουν μπαϊράκι για το τεκμαρτό εισόδημα

Αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης εξετάζει η κυβέρνηση - Με κινητοποιήσεις απαντούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες 
Χρήμα
PIXABAY
1'

Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι είδαν τη φορολογία να αυξάνεται δύο και τρεις φορές περισσότερο και κατέβηκαν στους δρόμους.

Την κατάργηση του νόμου 5073/2023 και την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου κι άλλων μέτρων ζήτησαν μικροί επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενοι, που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν η αύξηση των εσόδων κοντά στα 550 εκατ. Ευρώ κι αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται. Τα εκκαθαριστικά της Εφορίας όμως δείχνουν ότι η αύξηση στη φορολογία ήταν κοντά στο 30%, δείχνοντας ένα ακόμη χτύπημα κατά των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ οι καταστηματάρχες μιλούν για ακρίβεια και χαμηλή κατανάλωση.

Διαμαρτύρονται μικρομεσαίοι και ταξιτζήδες

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τη ρύθμιση για το τεκμαρτό εισόδημα, τονίζοντας ότι έρχεται να πιέσει ακόμη περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Την πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις ανέλαβε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής ενώ μαζί με τους συγκεντρωμένους συντάχθηκαν και οδηγοί ταξί, που έφτασαν στο Σύνταγμα με οχήματα και σημαίες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζήτησαν επίσης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κι αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο νόμος για το τεκμαρτό εισόδημα προβλέπει πως κάθε επαγγελματίας κερδίζει τουλάχιστον 10.920 ευρώ και με βάση αυτό επιβάλλει ελάχιστο ποσό φορολόγησης 1.427 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσέφυγαν και νομικά καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης φορολόγησης ρύθμισης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή