Πώς μπορούν να πάρουν σύνταξη οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ με οφειλές - Η διαδικασία

Ποιοι είναι οι όροι για απονομή σύνταξης, αν υπάρχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ;
IN TIME

Από το ύψος των οφειλών στον ΕΦΚΑ κρίνεται, αν μπορεί να λάβει κάποιος σύνταξη ή όχι. Σ΄αυτήν την περίπτωση το ύψος των οφειλών διαφοροποιείται ανά φορέα, αν είναι αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας κ.ά. κι αν έχει πολλαπλές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ ακόμη κι αν έχουν οφειλές συγκεκριμένου ύψους από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στους φορείς στους οποίους ασφαλιζόταν λόγω εργασίας ή απασχόλησης.

Κομβικό σημείο για την ένταξη στη ρύθμιση είναι αν υπάγεται ο ασφαλισμένος στα άρθρα 1-18 και 40 του ν.4611/2019.

Το ποσό των οφειλών που μπορεί να εξοφληθεί μέσω της σύνταξης παρακρατείται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με κατώτατο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Υπολογίζεται πως περίπου 50.000 συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν σύνταξη εφόσον οι οφειλές τους δεν ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ, ενώ το ποσό είναι χαμηλότερο για τους αγρότες.

Για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ρυθμίζεται το σύνολο των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Αν κάποιος χρωστά και στον ΕΦΚΑ και σε άλλους φορείς τότε η διαδικασία αφορά κάθε φορέα ξεχωριστά. Επίσης, αν είναι εργοδότης πρέπει να ενταχθεί σε ρύθμιση και αν χρωστά ασφαλιστικές εισφορές για τους υπαλλήλους και για τον ίδιο.

Οι ενδιαφερόμενοι για ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν και αίτημα επανυπολογισμού οφειλούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) κι αίτημα ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Για τους αγρότες η αποπληρωμή της οφειλής πραγματοποιείται σε έως 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30,00€. Επιπλέον, παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.