Ποιοι δικαιούνται το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
Αλλαγές και βελτιώσεις χρειάζεται το επίδομα για κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αφού ορισμένες από τις ρυθμίσεις ισχύουν εδώ και δεκαετίες κι άλλες περιοχές έχουν υποβαθμιστεί πολύ περισσότερο κι άλλες γνωρίζουν τουριστική ανάπτυξη.
Το επίδομα για τους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Ο χαρακτηρισμός των περιοχών ως ορεινών ή μειονεκτικών προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και στηρίζεται σε οδηγίες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα χωριά, στα οποία προβλέπεται η ενίσχυση είναι πραγματικά σε απόλυτο μαρασμό. Όμως τα ποσά που προβλέπονται ως εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος ουσιαστικά βγάζουν εκτός χιλιάδες δικαιούχους.
Το χορηγούμενο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι:
Α) 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ
Β) 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3000.01 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ
Προϋποθέσεις χορήγησης της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης:
- Τα μέλη της οικογένειας να κατοικούν μόνιμα σε ορεινές ή και μειονεκτικές περιοχές τουλάχιστον δύο χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης
- Το ετήσιο οικογενειακό επίδομα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.
Κλειδί για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η οικογένεια συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών και όχι η στέγη.
Ως οικογένεια νοείται το ζεύγος σε νόμιμο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης συμβιούντων συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα, μαζί με τα ανήλικα άγαμα τέκνα τους που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη.
Ως μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται η οικογένεια που απαρτίζεται από ένα μόνο γονέα (άγαμο, σε χηρεία, σε διάσταση, διαζευγμένο ή λόγω κράτησης του ετέρου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα ή αντίστοιχες περιπτώσεις), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη ή πρακτικό διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ανήλικα θεωρούνται τα τέκνα, τα οποία κατά το έτος υποβολής της αίτησης συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Η διεύθυνση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας είναι: https://oreina.epidomata.gov.gr/
Πάντως για το έτος 2020 και μετά, νοούνται οι περιοχές με σημαντικά φυσικά μειονεκτήματα και οι περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, όπως αυτές καθορίστηκαν στα σχετικά Παραρτήματα του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας»