Ακαθάριστα οικόπεδα: Εμπόδια στη διαδικασία ενώ η προθεσμία λήγει σε δυο μέρες

Περιζήτητοι οι εργάτες γης - Χιλιάδες ηλικιωμένοι στην επαρχία αναζητούν λύσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Ακαθάριστο Οικόπεδο στη Γλυφάδα
EUROKINISSI
3'

Πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού εκπνέει σε δυο μέρες η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Πολύ περισσότερο, που πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Την ώρα που δεκάδες εκτάσεις του δημοσίου είναι ακαθάριστες, ο κόσμος ειδικά στην επαρχία αναζητεί εργάτες, αφού από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα φυσικά και δεν φτάνει η κοπή μία φορά. Για ηλικιωμένους με πενιχρές συντάξεις υπάρχει μία επιπλέον επιβάρυνση. Όσοι δεν έχουν καθαρίσει τα χωράφια τους τους κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Ανάλογος ο πονοκέφαλος και για τους δήμους και κυρίως σε δύσβατες περιοχές, αφού ούτε το προσωπικό υπάρχει για να τρέξει τις διαδικασίες ενώ και τα δασαρχεία σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες αλλά και ειδικά μηχανήματα και κοπές ψηλών δέντρων, που γειτνιάζουν με κατοικίες. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 326.814 δηλώσεις καθαρισμού αλλά και 3.137 καταγγελίες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη ζητήσει εδώ και μέρες παράταση της διαδικασίας και περιορισμό του προστίμου, τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024. Ειδικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο και την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών από τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια.

Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός;

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων αφού προβούν στον καθαρισμό, καλούνται να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/.

Ο καθαρισμός αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:

  • περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  • περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  • εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω

περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

  • εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή