Θερινές εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν - Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

 Οι καταναλωτές χρειάζεται να γνωρίζουν τις παγίδες και τα δικαιώματά τους
Θερινές εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν - Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές
2'

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενήμεροι για τα δικαιώματά τους και να προσέχουν αν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

Οι τακτικές θερινές εκπτώσεις σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013 ξεκινούν κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως τις 31 Αυγούστου 2024.

Οι καταναλωτές χρειάζεται να προσέχουν τις παγίδες, ειδικά αν πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα, που η έκπτωση είναι πλασματική ή είναι ελαττωματικά και δεν φαίνεται αυτό με την πρώτη ματιά. Πέρα από τη φορολογική δικαιοσύνη, οι καταναλωτές πρέπει να παίρνουν πάντα απόδειξη για το προϊόν, για λόγους και δικής τους προστασίας.

Τι πρέπει να προσέχουν κάθε φορά οι καταναλωτές

Με βάση την οδηγία που εξέδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

Σε αντίθεση με την τιμή η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης εξαρτάται από την ίδια την επιχείρηση. Ωστόσο, αν υπάρχει αναγραφή τότε πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για το ποσοστό έκπτωσης.

Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν πρέπει να συγχέουν τις εκπτώσεις με τις προσφορές. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές αφορούν είδη εποχής, που έχει παρέλθει.

Την ίδια προσοχή όμως πρέπει να επιδεικνύουν και οι έμποροι διότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή