Οι Ιταλοί στρέφονται στα κατεψυγμένα τρόφιμα - Σημαντικές οι ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς
Ευκαιρίες ανοίγονται για ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν στην ιταλική αγορά λαχανικά και ψάρια
Σημαντικές ευκαιρίες ανοίγονται για Έλληνες επιχειρηματίες, που θέλουν να εξάγουν στην ιταλική αγορά κατεψυγμένα τρόφιμα.
Η Ελλάδα εξάγει στην Ιταλία σημαντικές ποσότητες ψαριού, ελαιόλαδου, ακτινιδίων, φράουλας, εσπεριδοειδών κ.ά. αλλά αντίστοιχα εισάγει και ποσότητες φρούτων και λαχανικών ανάλογα με την εποχή. Η Ιταλία παραμένει μία από τις σημαντικότερες αγορές για την ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από ελληνική διπλωματική έκθεση από το γραφείο της Ιταλίας, ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες σε Έλληνες για κατεψυγμένα προϊόντα, λόγω της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών των Ιταλών, οι οποίοι θεωρούν πως πέρα από τη χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το φρέσκο, προστατεύουν περισσότερο το περιβάλλον από άποψη ρύπων.
Κατεψυγμένα λαχανικά, πατάτες και ψάρι στο ιταλικό τραπέζι
Οι Ιταλοί έβαλαν μαζικά στο τραπέζι τους κατεψυγμένα λαχανικά, πατάτες και ψάρι κι υπήρξε εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων, με αύξηση 34,3% μεταξύ 2019 και 2023.
Η αλλαγή αυτή φάνηκε πολύ πιο έντονη κυρίως την περίοδο του Covid-19. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε κι αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και βιολογικά. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα το επιχειρήσουν πρέπει να πληρούν όλα τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας κι ασφάλειας. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται στην Ιταλία και βρίσκονται κυρίως στη βόρεια πλευρά της χώρας: Μιλάνο, Ρίμινι κ.ά.
Τι πρέπει να προσέχουν οι Έλληνες που στρέφονται στην ιταλική αγορά
Για τις ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εξάγουν κατεψυγμένα τρόφιμα στην ιταλική αγορά, είναι σημαντικό να είναι ενήμερες για το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει στην Ιταλία. Αυτό περιλαμβάνει:
Κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων: Οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας σχετικά με την παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και μεταφορά κατεψυγμένων τροφίμων.
Ετικέτα: Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που εξάγονται πρέπει να φέρουν ετικέτες που πληρούν τις απαιτήσεις της ιταλικής νομοθεσίας και της ΕΕ σχετικά με την αναγραφή των συστατικών, την ημερομηνία λήξης, τον τρόπο αποθήκευσης και άλλες σχετικές πληροφορίες.
Τελωνειακές διαδικασίες: Οι εταιρείες πρέπει να είναι ενήμερες για τις διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής των προϊόντων στην ιταλική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών διατυπώσεων και των απαιτούμενων διαδικασιών αναγνώρισης και πιστοποίησης.
Αναγνώριση προτύπων ποιότητας: Οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα πληρούν τα αναγνωρισμένα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας της Ιταλίας και της ΕΕ.