Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση για τις δηλώσεις έως τις 15 Ιουλίου - Η διαδικασία

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 326.814 δηλώσεις καθαρισμού αλλά και 3.137 καταγγελίες  

Παράταση μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πήρε η διαδικασία για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Μετά τα παράπονα και τις αστοχίες το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έδωσε παράταση από τις 30 Ιουνίου 2024, που έληγε το πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν ότι καθάρισαν το οικόπεδό τους στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr ειδάλλως απειλούνται με πρόστιμο. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 326.814 δηλώσεις καθαρισμού αλλά και 3.137 καταγγελίες.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων αφού προβούν στον καθαρισμό, καλούνται να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/.

Ο καθαρισμός αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω

περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.