Επίδομα γέννας: Ποιες γυναίκες το δικαιούνται και υπό ποιους όρους

Το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι κάτω των 40.000 ευρώ για να αιτηθούν το επίδομα γέννας
Μαμά και παιδί
PIXABAY
2'

Μαμάδες με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ δικαιούνται το επίδομα γέννας, εφόσον δεν έχουν απωλέσει την επιμέλεια του παιδιού. Για να το λάβουν όμως πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά μέσα στο τρίμηνο, μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλιώς το χάνουν.

Η αίτηση υποβάλλεται:

Στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ή στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

Το παιδί να έχει γεννηθεί και να ζει στην Ελλάδα από 1/1/2020 και το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ. Το εισόδημα προκύπτει από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και την Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου. Το επίδομα δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Στην τραγική περίπτωση που η μητέρα απεβίωσε μετά την έγκριση της αίτησης της το επίδομα χορηγείται στον πατέρα του παιδιού, εφόσον διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και ασκεί την επιμέλεια του. Ο ίδιος χρειάζεται να υποβάλλει ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Το επίδομα γέννησης, μετά την έγκριση της αίτησης, καταβάλλεται ως εξής:

• Σε 2 ισόποσες δόσεις των 1.200 ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο παιδί

• Σε 2 ισόποσες δόσεις των 1.350 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο παιδί

• Σε 2 ισόποσες δόσεις των 1.500 ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο παιδί και
• Σε 2 ισόποσες δόσεις των 1.750 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο παιδί.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ: https://www.epidomagennisis.gr/pub/Home/Faqs

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή