Εξαήμερη εργασία: Ξεκινάει αύριο Δευτέρα η εφαρμογή του μέτρου - Οι προϋποθέσεις

Ξεκινάει αύριο Δευτέρα η εφαρμογή του μέτρου της εξαήμερης εργασίας
Εξαήμερη εργασία: Ξεκινάει αύριο Δευτέρα η εφαρμογή του μέτρου - Οι προϋποθέσεις
3'

Έρχεται στη χώρα μας η εξαήμερη εργασία από αύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου, τη στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, εφαρμόζεται πιλοτικά η τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού.

Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.

Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας θα συνοδεύεται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση αντιμετωπίζει απρόβλεπτα υψηλό φόρτο εργασίας, θα μπορεί να εφαρμόζει την έκτη ημέρα εργασίας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Η επιχείρηση πρέπει να έχει δηλώσει προκαταβολικά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Κάθε φορά που επιθυμεί να εφαρμόσει την έκτη ημέρα εργασίας, πρέπει να δηλώνεται εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση έχει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας για την συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την έναρξη της υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Στο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας εντάσσονται φορείς του δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης. Οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν και την έκτη ημέρα θα λαμβάνουν προσαύξηση 40% του ημερομισθίου τους, ενώ αν η έκτη ημέρα εργασίας είναι αργία, θα λαμβάνουν προσαύξηση 115%.

Βάσει του άρθρου 25 του νόμου 5053/23, η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας για όσους εργάζονται πενθήμερο ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024, όταν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θα εντάσσονταν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ωστόσο, η ένταξή τους αναβλήθηκε για τον Ιούλιο, οπότε και θα αρχίσει να ισχύει το σύστημα της εξαήμερης εργασίας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εξαήμερη εργασία

Από την ημέρα εφαρμογής της νέας διάταξης, η εργασία κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας θα επιτρέπεται υπό τις εξής συνθήκες:

  • Υποχρεωτική προδήλωση της εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, χωρίς τη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.
  • Ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την έκτη ημέρα εργασίας.
  • Η εργασία κατά την πρόσθετη ημέρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση.
  • Σε επιχειρήσεις με νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (24:00-06:00), δεν επιτρέπεται η εργασία κατά την έκτη ημέρα στη νυχτερινή βάρδια.
  • Οι εργοδότες που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα εργαστούν κατά την έκτη ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή