«Κλειδώνουν» αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Τι πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά 

«Κλειδώνουν» τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις με νέες αποφάσεις από τα δικαστήρια που επιστρέφουν ποσά από περικοπές 11 μηνών στους συνταξιούχους, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι συνταξιούχοι που τα διεκδικούν με αγωγές είναι 360.000, ενώ μαζί με όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια φθάνουν στο 1,3 εκατ. συνταξιούχους. Έτσι, οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά την έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι οι εξής:

  • Δικαιώνονται αυτόματα όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγές διεκδικώντας αναδρομικά 11 μηνών από περικοπές επικουρικών συντάξεων μαζί με τα δώρα των επικουρικών συντάξεων.
  • Δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει προσφυγές για την επιστροφή των δώρων στις κύριες συντάξεις.
  • Ανοίγει θέμα καταβολής αναδρομικών σε επικουρικές και δώρα για όλους τους συνταξιούχους που δεν κατέθεσαν αγωγές.
  • Δημιουργείται το νομικό υπόβαθρο για τη διευθέτηση των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου από τις αντισυνταγματικές περικοπές της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ για τη διετία 2017-2018, καθώς επίσης και για την καταβολή αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν μετά το 2016, οι οποίες, όπως έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο, έπρεπε να πληρωθούν με το 70% της σύνταξης που έπαιρνε ο θανών, χωρίς να προηγηθεί ο επανυπολογισμός τους, που μείωσε το τελικό ποσό.