Κ.ΑΛ.Ο: Περιθώριο ως τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 για κοινωνικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Κρήτη

Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά σε κοινωνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Περιφέρεια Κρήτης
Κρήτη
PIXABAY
2'

Προθεσμία από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 έχουν οι φορείς κοινωνικών επιχειρήσεων και οι υπό σύσταση κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη (γνωστές ως Κ.ΑΛ.Ο) να καταθέσουν δικαιολογητικά για την ενίσχυση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Τι είναι οι Κ.ΑΛ.Ο;

Οι ΚΑΛΟ είναι επιχειρήσεις που βασίζονται στο συνεταιριστικό πρότυπο, αλλά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ακολουθώντας το συνεταιριστικό πρότυπο κάθε μέλος έχει μόνο μία ψήφο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνεταιριστικές μερίδες, που κατέχει.

Στόχος δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους αλλά, μέσα από την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και η παραγωγή κοινωνικής και συλλογικής ωφέλειας, η δημιουργία σταθερών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι:

α. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

β. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.),

γ. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων

δ. Οποιοδήποτε άλλο μη μονοπρόσωπο νομικό πρόσωπο, εφόσον:

  • Αναπτύσσει δραστηριότητες συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας
  • Μεριμνά για την πληροφόρηση και τη συμμετοχή των μελών του και εφαρμόζει δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με την αρχή ένα μέλος μία ψήφος, ανεξάρτητα από τη συνεισφορά κάθε μέλους.
  • Το καταστατικό του προβλέπει περιορισμούς στη διανομή κερδών.
  • Εφαρμόζει σύστημα σύγκλισης στην αμοιβή της εργασίας.
  • Αποβλέπει στην ενδυνάμωση των οικονομικών δραστηριοτήτων του και τη μεγιστοποίηση της παραγόμενης κοινωνικής ωφέλειας μέσω της οριζόντιας και ισότιμης δικτύωσης με άλλους φορείς ΚΑΛΟ.
  • Δεν έχει ιδρυθεί και δεν διοικείται άμεσα ή έμμεσα από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. α΄ή β΄ βαθμού ή από άλλο νομικό πρόσωπο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τι χρηματοδοτείται με το συγκεκριμένο μέτρο;

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μέτρου ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 25.000,00€ έως 70.000,00€. Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 100% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης.

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Ο.Π.Σ.Κ.Ε.), www.opske.gr.​​

Ο προϋπολογισμός ύψους 2 εκατ. ευρώ αφορά μόνο σε Κ.ΑΛ.Ο. της Κρήτης. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους.

Αναλυτικές πληροφορίες για την πρόσκληση, την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης και άλλες διευκρινίσεις δίνονται από την ΕΥΔ Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ», Δουκός Μποφώρ 7, 71202 Ηράκλειο, αρμόδιο στέλεχος : Χρυσοβαλάντης Ξυδιανός Τηλ: 2813 404529, e-mail: vxidianos@mou.gr, καθώς και από την περιφερειακή μονάδα του ΕΦΕΠΑΕ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Γιαμαλάκη 50 & Σοφοκλή Βενιζέλου Iraklion Center κτίριο Β΄ - 2ος όροφος Τ.Κ. 712 02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ τηλ. 2810 302400, E-mail: info@ank.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή