Παπαθανάσης: Συστήνεται νέο Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης 
Τράπεζα
PIXABAY
2'

Την ενίσχυση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προωθεί η κυβέρνηση και επιχειρεί τη σύσταση νέου Επενδυτικού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (private equity fund), με την επωνυμία EOS Hellenic Renaissance Fund II (“EOS II Fund”), το οποίο προσφέρει καλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία από το προηγούμενο.

To EOS II Fund, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης (growth stage).

Ποιους αφορά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά σε εταιρείες με ετήσιο τζίρο μέχρι €100 εκατ. και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την επιχειρηματικότητα σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν προοπτικές στην εγχώρια ή στις ξένες αγορές. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων (First Closing) του EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ (“EOS II Fund”).

Κύριος μέτοχος είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», μέσω του προγράμματος “Q-Equity”. Συμμετέχουν, ωστόσο και θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές κι ανάμεσά τους ελληνικοί και ξένοι τραπεζικοί οργανισμοί.

Διαχειριστής του EOS II Fund είναι η EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. (“EOS Capital Partners”), εταιρεία αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ

Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund ανέρχονται σε €219 εκατ. και προβλέπεται να φτάσουν τα €250 εκατ., με αποτέλεσμα τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της EOS Capital Partners να διαμορφωθούν σε €400 εκατ.

Συγκεκριμένα εκτός από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (“ΕΑΤΕ”) και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου μετέχουν κατά 30% Έλληνες επιχειρηματίες και οικογενειακά γραφεία. Μάλιστα, το 75% των υπό διαχείριση κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που συμμετείχαν και στο EOS I Fund.

Με το νέο πρόγραμμα αυξάνονται σημαντικά τα κεφάλαια σε σχέση με το προηγούμενο EOS I Fund. Υπενθυμίζουμε πως στο προηγούμενο πρόγραμμα τα αντίστοιχα κεφάλαια ήταν έως €50 εκ. κύκλο εργασιών και έως 250 εργαζόμενους. Επιπλέον, διπλασιάζεται η μέση επένδυση ανά εταιρεία κι από τα 11 εκατ. ανέρχεται στο ποσό των €22-23 εκατ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή