Συντάξεις: Αλλάζει η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικών ετών

Πλέον θα μπορούν ν΄ αναγνωρίζουν πλασματικά έτη κι όσοι αποκλείονταν από το ευεργετικό μέτρο 
PIXABAY

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον πλασματικό χρόνο ασφάλισης εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο να μπορούν να ενταχθούν στο ευεργετικό μέτρο και όσοι δεν είχαν χρόνο εργασίας, σπουδών, ανεργίας κ.ά.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι νέες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή το ερχόμενο φθινόπωρο αλλά δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και νωρίτερα.

Τι προβλέπεται σήμερα;

Ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει αυτή τη στιγμή μέχρι και 7 χρόνια (πλασματικά), που αφορούν σε χρόνο σπουδών, στρατό, ανεργία κ.ά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, ο ασφαλισμένος, για κάθε μήνα αναγνώρισης, καταβάλλει εισφορά ως εξής:

α) Οι μισθωτοί καταβάλλουν εισφορά ίση με το γινόμενο του ασφαλίστρου (ασφαλισμένου και εργοδότη) κύριας σύνταξης που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς.

Σε περίπτωση που κατά τον προηγούμενο της υποβολής της αίτησης μήνα απασχόλησης δεν προκύπτει πλήρης ασφάλιση, τότε η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί των αποδοχών του μήνα αυτού που αντιστοιχούν σε πλήρη ασφάλιση.

β) Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ), για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα ασφάλισης καταβάλλουν την εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, με ελάχιστη την εισφορά που αντιστοιχεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Εξόφληση εισφοράς εξαγοράς

Το συνολικό ποσό της εισφοράς εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Σε περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με τον εκάστοτε προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης. Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ¼ του ποσού της σύνταξης.

Το νέο μέτρο αφορά στη μείωση της εξαγοράς πλασματικού χρόνου εργασίας σε μόλις 5 έτη και θα δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους με πιο απλό τρόπο να ζητήσουν την αναγνώριση των συντάξιμων χρόνων εργασίας.

Σήμερα δεν έχουν όλοι δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αυξημένες δυνατότητες εξαγοράς, εφόσον έχουν παιδιά. Οι 12 κατηγορίες πλασματικών χρόνων αφορούν στις διατάξεις των νόμων 2084/1992 και 3996/2011.

Σήμερα μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη στα 62 ή στα 67 χρόνια ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης (40 έτη). Για όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικά έτη για να βγουν σε σύνταξη αναμένεται να δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με το νέο σύστημα ασφάλισης τα ένσημα που θα εξαγοράζονται θα προσυπολογίζονται αλλά με αισθητά χαμηλότερο συντελεστή από τον πραγματικό χρόνο εργασίας.