Κοινωνικές κατοικίες: Πότε και πού θα κατασκευαστούν - Όλο το σχέδιο

 Στόχος η ανέγερση 2.500 σπιτιών - Οι κοινωνικές κατοικίες αφορούν άτομα ως 39 ετών και 5.000 ωφελούμενους 
Οικογένεια
PIXABAY
2'

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται το θέμα της Κοινωνικής Κατοικίας. Οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα ακίνητα του Δημοσίου αναμένεται να τρέξουν ως το τέλος του 2024 με στόχο ως το 2026 οι δικαιούχοι να έχουν ήδη εγκατασταθεί στις κοινωνικές κατοικίες.

Η Κοινωνική Κατοικία αφορά σε 2500 κατοικίες και στόχος είναι να έχουν κατοικία 5000 δικαιούχοι νέοι ως 39 χρόνων. Από τα οικόπεδα που έχουν εντοπιστεί και μερικά έχουν μέσα και παλιά κτίσματα, τα οποία πρέπει να γκρεμιστούν.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί περίπου 100 οικόπεδα σε μία επιφάνεια 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου 10 είναι στην επαρχία, που είναι άρτια και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Οι νέες κατοικίες δεν θα θυμίζουν τις εργατικές κατοικίες προηγούμενων δεκαετιών

Οι νέες κατοικίες, κατά τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, δεν θα θυμίζουν τις παλιές εργατικές κατοικίες αλλά θα είναι σύγχρονες.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δεν είναι απαραίτητο κάθε συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών, που χτίζεται ν’ αποτελείται μόνο από κατοικίες αλλά μπορεί να περιλαμβάνει γραφεία, διαμερίσματα κ.ά. ώστε να μπορούν να έχουν έσοδα κι οι εργολάβοι. Τα οικόπεδα που αναμένεται να χτιστούν είναι στην Κηφισιά, στην Παιανία, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Ξάνθη, στο Αγρίνιο κ.ά.

Πως θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία;

Η διαδικασία σύμφωνα με το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχει ως εξής: Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί αδόμητο οικόπεδο. Μετά από διαγωνισμό θα επιλέγεται ο ανάδοχος, ο οποίος ουσιαστικά αναλαμβάνει να γκρεμίσει κτίσματα που είναι παλαιά και ν΄ αναλάβει την κοινωνική αντιπαροχή υπό την προϋπόθεση ότι θα δίνει διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο στους δικαιούχους.

Το 2024 αναμένεται να τρέξουν οι πρώτοι διαγωνισμοί και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ.

Μέσα στο 2025 αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές, ενώ θα υπάρξει από τη ΔΥΠΑ η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κοινωνικών κι άλλων κριτηρίων.

Από τις αρχές του 2026 έως και το τέλος της ίδια χρονιάς αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους, βάσει κριτηρίων. Και προκειμένου ν΄ αντιμετωπιστεί και η υπογεννητικότητα αναμένεται να υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή