ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ομαδικά κοινοβουλευτικά πυρά για τις εργασιακές ρυθμίσεις κατά ΝΔ
Επίκαιρη επερώτηση για τα εργασιακά συνυπογράφουν στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Θεοδώρα Τζάκρη
Για πλήρη κι απόλυτη υποβάθμιση της Εργασίας τα πέντε χρόνια διακυβέρνησής της κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο οποίος αφήνει προσωρινά εκτός τις εσωκομματικές διαφορές, ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, καταγγέλλει τις υφιστάμενες τις νομοθετικές εργασιακές ρυθμίσεις και τις σχετικές εφαρμοστικές διατάξεις και καταθέτει επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα συνυπογράφουν πέρα από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, η γραμματέας της Κ. Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, ο τομεάρχης επί των Οικονομικών, Νίκος Παππάς και ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός τομεάρχης Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπεραμύνεται των πρωτοβουλιών που έλαβε υπέρ εργαζομένων και σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Το επίπεδο ζωής των εργαζομένων έχει καταβαραθρωθεί, οι έλεγχοι για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έχουν ατονήσει, ενώ πλείστα όσα δικαιώματα, που προστάτευαν τον κόσμο της εργασίας, έχουν καταργηθεί.
Ενδεικτικά αναφέρει πως μόνο για το 2023 στη χώρα μας καταγράφηκαν 179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες, ενώ το 2024 προμηνύεται επίσης δυσοίωνο σε αυτό τον τομέα. Επικαλείται την την ετήσια Έκθεση (2023) του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.
Πρώτοι οι Έλληνες στην εργασία από τους τελευταίους στους μισθούς
Υποστηρίζει πως ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάλι, οι Έλληνες είναι πρώτοι με 41 ώρες εργασίας και τελευταίοι σε επίπεδο μισθών.
-Το 2023, τονίζει, υπήρξε μείωση πραγματικών μισθών κατά 0,2%, όταν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν αύξηση 5,9%. Το 47% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Σε άλλο σημείο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης τονίζει πως ενώ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) καλύπτουν το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%.
-Το 30% των εργαζομένων, εξηγεί, δουλεύουν με μερική απασχόληση και αμείβονται με 400 – 800 ευρώ, την ώρα που το περίφημο ξεπάγωμα των τριετιών εφαρμόζεται από λίγους, όταν οι περισσότεροι εργοδότες οδηγούν τους εργαζόμενους σε απολύσεις.
Στην επίκαιρη επερώτηση τονίζεται πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί πιστά το σχέδιο Πισσαρίδη, ευνοώντας τα μεγάλα συμφέροντα και τους μεγαλοεργοδότες, στοχεύει στην υποτίμηση της εργασίας και στην δημιουργία φτηνών εργατικών χεριών, χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις.
Αιτιολογώντας τον εργασιακό κατήφορο τονίζει ακόμη ότι κατά την περασμένη πενταετία υπήρξαν ρυθμίσεις οι οποίες αφορούσαν σε:
- Νομιμοποίηση απλήρωτων υπερωριών,
- Κατάργηση 5νθημέρου,
- Επιβολή 10ωρης ή και 13ωρης/24ωρο απασχόλησης,
- Επέκταση 6ημερης ή και 7ημερης εργασίας,
- Κατάργηση αιτιολόγησης κατά την απόλυση,
- Νομιμοποίηση όλων των «λευκών συμβάσεων»,
- Συμβάσεις μηδενικών ωρών με εργαζόμενους 24/7,
- Υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
- Αποδυνάμωση των ΣΣΕ,
- Ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει ένα άναρχο, αυθαίρετο και αρνητικό σκηνικό για τον σημερινό εργαζόμενο και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύτηκε την πανδημία και προχώρησε σε εικονικές εργολαβίες. Στο κείμενο που κατέθεσε υποστηρίζει ακόμη ότι:
- Το 47% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης
- Οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%.
- Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση παίρνουν 400 – 800 ευρώ.
- Πανευρωπαϊκό ρεκόρ: Οι Έλληνες πρώτοι σε ώρες εργασίας 41 και τελευταίοι σε επίπεδων μισθών.
- Το 2023 είχαμε μείωση πραγματικών μισθών κατά 0,2%, όταν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν αύξηση 5,9%.
- Στο 19,4% η ανεργία των νέων και 12,4% των γυναικών
- Καταργήθηκε η 13η σύνταξη και κάθε χρόνο ένα μόνο μέρος των συνταξιούχων λαμβάνει ψίχουλα
- «Κοροϊδία» με ξεπάγωμα τριετιών και με αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους (35€-40€ καθαρά)
Θα συνεχιστεί η ελαστικοποίηση της εργασίας, ρωτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Μεταξύ των άλλων ερωτημάτων που θέτει στην επίκαιρη επερώτηση είναι γιατί δεν ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την εργασία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την αξιοπρεπή διαβίωση όταν έχει ανοίξει αυτός ο διάλογος στην Ευρώπη. Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ακραία ευέλικτες μορφές εργασίας, που σήμερα ακόμη και κυβερνήσεις, που τις υιοθέτησαν τις καταργούν κι εξακολουθεί να υφίσταται το brain drain.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά μεταξύ άλλων από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως να πληροφορηθεί αν η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να προχωρά σε ελαστικοποίηση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ποια μέτρα θα λάβει για την ανεργία και τη μαθητεία εργαζομένων κι αν προτίθεται να προβεί σε βελτίωση των ωραρίων, κατάργηση της υπερεργασίας και επιβολή 35ώρου.
Ρωτά, επίσης, τι μέλλει γενέσθαι με τις ομαδικές απολύσεις, αν σκοπεύει να ενισχύσει τον ΣΕΠΕ, αν θα προχωρήσει σε γενναία αύξηση κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή, μονομερή προσφυγή στη διαιτησία και κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και διασφάλιση του δικαιώματος στην απεργία κ.ά.