ΑΣΕΠ: Αλλαγές και βελτιώσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση - Στόχος οι ταχύτερες προσλήψεις

Ενισχύεται ο θεσμός της εντοπιότητας σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με το νέο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ 
Διάβασμα
PIXABAY
2'

Αλλαγές και βελτιώσεις στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ώστε να πάψει να είναι δαιδαλώδες και να καθυστερούν οι διαδικασίες, επιδιώκει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά προτάσεις, προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες παρουσιάστηκαν από πλευράς του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και της υφυπουργού Παρασκευής Χαραλαμπογιάννη στο υπουργικό συμβούλιο με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Στο νομοσχέδιο «Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το ΑΣΕΠ, ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις» προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν ταχύτερες διαδικασίες προσλήψεων.

Βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης η αξιοποίηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών μητρώων του δημόσιου τομέα (Μητρώο Πολιτών, ΕΦΚΑ, ΗΔΙΚΑ κ.ά.) αλλά και τρίτων παρόχων πιστοποιητικών για την άμεση άντληση δικαιολογητικών των υποψηφίων.

Το ΑΣΕΠ συστάθηκε με τον Ν. 2190/1994 (νόμος Πεπονή) ως ανεξάρτητη αρχή επιφορτισμένη με τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ

Με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η εντοπιότητα σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους ακολουθώντας τη συνταγματική επιταγή για στήριξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Άλλο στοιχείο του νομοσχεδίου συνδέεται με τις θέσεις που κηρύσσονται άγονες. Γίνεται ταχύτερος ο μηχανισμός για την αναπλήρωση θέσεων, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους εργαζόμενους για διάφορους λόγους (απομακρυσμένες περιοχές, υψηλά ενοίκια κ.ά.). Καθώς πολλά από τα στοιχεία για τον ΑΣΕΠ θα διεκδικούνται ψηφιακά περιορίζεται ο χρόνος των διαδικασιών, που είναι το μόνιμο αγκάθι του οργανισμού, ο οποίος έχει κερδίσει μεν την εμπιστοσύνη σε επίπεδο εγκυρότητας αλλά έχει θέματα σε ό, τι αφορά στην ταχύτητα.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι πως επειδή έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές συμπληρώνονται θέσεις, οι οποίες όμως με μία δεύτερη σκέψη δεν είναι επίσης ελκυστικές στον υποψήφιο, αυτό αναμένεται να αλλάξει. Στόχος είναι οι υποψήφιοι να δηλώνουν εξαρχής τις θέσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται και να κάνουν τα χαρτιά τους και να διαγωνίζονται στα σχετικά τεστ ανεξάρτητα από το αν «τρέχει» κάποιος διαγωνισμός ή όχι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα του οργανισμού για προσλήψεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή