Σταθεροποιήθηκε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Η αποκλιμάκωση που περίμενε η αγορά δεν... ήρθε

Ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε και ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε στο 2,4% ετησίως

χρήμα
PIXABAY
2'

Στα επίπεδα του Μαΐου 2024 παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, όπως διαπίστωσε η Eurostat, γεγονός που αναμένεται ν΄αλλάξει τον επόμενο μήνα λόγω αλλαγών σε ορισμένα τιμολόγια ρεύματος.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε στο 2,4% ετησίως, οριακά χαμηλότερα από το 2,5% που ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε επίπεδο μήνα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% στην ευρωζώνη από τον Μάιο και με 1% στην Ελλάδα.

Σε ό, τι αφορά πάντως στον δομικό πληθωρισμό δεν υπήρξαν οι μικρές τάσεις αποκλιμάκωσης που περίμενε η αγορά.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε στο 2,9%

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο παρέμεινε στο 2,9% ετησίως όπως και τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών αφορούσαν μικρή αποκλιμάκωση της τάξης του 2,8%.

Ο δομικός πληθωρισμός σε επίπεδο μηνός αυξήθηκε κατά 0,3% μετά την μηνιαία αύξηση 0,4% του Μαΐου 2024.

Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στην επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος είχε ανατιμήσεις στο 4,1% ετησίως, όπως και τον Μάιο.

Μικρή επιβράδυνση παρατηρήθηκε στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά στο 2,5% από το 2,6% του Μαΐου. Τα μη ενεργειακά αγαθά διατηρήθηκαν στο +0,7% όπως και τον περασμένο μήνα και οι τιμές τις ενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,2% επιβραδύνοντας από το 0,3%.

Στις κατά τόπου μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο καταγράφηκε στο Βέλγιο με 5,5% ετησίως, με την Ισπανία στο 3,5% και τις Κροατία, Ολλανδία στο 3,4%.

Σε χαμηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Φινλανδία, που ήταν μόλις 0,6% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στη Λιθουανία με 1%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή