ΚΚΕ: Ζητά απόσυρση της εγκυκλίου για την Ευέλικτη Εργασία

Για «4» δωράκια στους εργοδότες κάνει λόγο το ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και τονίζουν πως παραβιάζεται το ωράριο 
Κάρτα Εργασίας
PIXABAY
2'

Την απόσυρση της εγκυκλίου για την Ευέλικτη Εργασία ζητούν με κοινοβουλευτική παρέμβαση 11 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη.

Ειδικότερα μέλη της Κ.Ο. του ΚΚΕ καταγγέλλουν τον νόμο 4808/2021 που φέρει την υπογραφή Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, θέτουν το ζήτημα της Ψηφιακής Κάρτας και ζητούν άμεση απόσυρση της ερμηνευτικής εγκυκλίου 37271/21-06-2024.

Όπως τονίζουν, η εν λόγω εγκύκλιος, «προβλέπει σωρεία εξαιρέσεων, ώστε να νομιμοποιείται η παραβίαση του ωραρίου. Κυρίως γίνεται σαφές ότι η θέσπιση αυτού του εργαλείου γίνεται για να μετράει «ψηφιακά» την ένταση της εκμετάλλευσης και να διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει τα ωράρια – λάστιχο».

Το ωράριο, όπως υποστηρίζουν, βουλευτές του ΚΚΕ, «γίνεται λάστιχο» με το μέτρο της ευέλικτης προσέλευσης που μπορεί να αφορά ακόμη και 120 ώρες. Ειδικότερα, όπως λένε ο εργοδότης μπορεί:

  • Πρώτον, να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας, χωρίς να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου! Δεύτερον, μέσα από το «ευέλικτο ωράριο» να καλύπτει τα ίχνη της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία θα είναι ανασφάλιστη και απλήρωτη, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν καταγράφεται ως υπερωρία.
  • Η επόμενη «εξαίρεση», όπως λένε, αφορά τον χρόνο προετοιμασίας για την έναρξη και λήξη της εργασίας των βιομηχανικών εργατών, τον οποίο δεν θεωρεί χρόνο εργασίας και ο οποίος μπορεί να φθάνει τουλάχιστον τη μία επιπλέον ώρα τη μέρα.
  • Η τρίτη «εξαίρεση» - τονίζουν - αφορά στους εργαζόμενους που θεωρούνται «διευθυντικά στελέχη» και οι οποίοι «εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας». Υποστηρίζουν πως είναι πολύ εύκολο να χαρακτηριστεί ένας εργαζόμενος άτομο σε διευθυντική θέση.
  • Σε ό, τι αφορά στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τονίζουν, πως είναι ένα ακόμα δωράκι στους εργοδότες και συγκεκριμένα η πρόβλεψη ότι υπάρχει η περίπτωση να μη «χτυπηθεί» η κάρτα από «αμέλεια» του εργαζόμενου! Σε αυτήν την περίπτωση, λένε, για «μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, παρά θα γίνεται σύσταση.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή