Πικρός καφές στο τραπέζι: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του λόγω ΦΠΑ

 Στο 24% ξανά ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ –  Αυξάνεται η τιμή του
καφές
PIXABAY
2'

Καφεδάκι στα όρθια; Αναλόγως μπορεί να κοστίζει και κάτω από 2 ευρώ. Καφές σε τραπεζάκι; Πλέον πληρώνεται με 24% ΦΠΑ. Και σε τουριστικές περιοχές μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 6 ευρώ.

Αν κι η Αθήνα έρχεται δεύτερη σε κατανάλωση καφέ μπροστά στο Δουβλίνο, δεν παύει να μετρά πλέον τα χρήματα για το τραπεζάκι. Ορισμένοι πάντως, θεωρούν πως και τους Δουβλινέζους ακόμη τους περνούν οι κάτοικοι του Άμστερνταμ, που θέλουν καφέ για να πάει καλά η μέρα τους.

Σε κάθε περίπτωση ο καφές αποτελεί ένα κομμάτι της κουλτούρας των Ελλήνων. Το αγαπημένο ρόφημα αποδεικνύεται κι από τις περίπου 19.500 καφετέριες και καφενεία, που υπάρχουν πανελλαδικά.

Με τις νέες ρυθμίσεις όμως, που εφαρμόζονται από 1ης Ιουλίου 2024 παραμένει άγνωστο πόσο θα επηρεαστεί η αγορά στα μαγαζιά. Ιδιοκτήτες καφετεριών έλεγαν πως εκτός από το οικονομικό κόστος, οι συνήθειες των Ελλήνων μετά την πανδημία άλλαξαν και όλο και περισσότεροι προτιμούν τον καφέ στο χέρι.

Ακριβός ο καφές στο τραπεζάκι αλλά και τ' άλλα ροφήματα

Με απόφαση της κυβέρνησης ο ΦΠΑ παραμένει για τον καφέ στο 13% αν κάποιος τον αγοράσει και φύγει (take away) ή τον αγοράσει μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών. Αντίθετα ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24% αν αποφασίσει να καθίσει στο μαγαζί. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για άλλα ροφήματα: τσάι, χαμομήλι και κακάο, που παραμένει ο ΦΠΑ στο 13%.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες καφέ στον κόσμο παράγονται στη Βραζιλία, το Βιετνάμ, την Κολομβία, την Ινδονησία, την Ονδούρα, την Αιθιοπία, το Περού, την Ινδία, τη Γουατεμάλα και την Ουγκάντα.

Η μέση κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5,5 κιλά το άτομο και σε έρευνα που είχε παραγγελθεί παλαιότερα από την Ελληνική Ένωση Καφέ πάνω από το 50% των ερωτηθέντων είπαν πως δεν έχουν σκεφτεί ποτέ να κόψουν τον καφέ. Μένει να δούμε αν θα κόψουν το… τραπεζάκι του καφέ!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή