Προσωπικός αριθμός του Πολίτη: Τι είναι και πότε τίθεται σε εφαρμογή

 Προχωρά η διαδικασία τον Προσωπικό Αριθμό Πολιτών – Υποχρεωτικός για τις συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο
Προσωπικός Αριθμός
1'

Νόμιμο έκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Προσωρινό Αριθμό Πολιτών το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και πλέον η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά μετά και την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στον Ελεύθερο Τύπο έγιναν επτά παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα με τα προσωπικά δεδομένα.

Ο προσωπικός αριθμός θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί την αρμόδια αρχή για να επιβεβαίωση της ταυτότητας των πολιτών, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου».

Αντικατάσταση του ΑΦΜ, του ΑΦΚΑ του ΑΔΤ

Ο «Προσωπικός Αριθμός» θα επαληθεύει τα στοιχεία του πολίτη, αντικαθιστώντας τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ ή τον αριθμό της αστυνομικής του ταυτότητας και θα διευκολύνει τις συναλλαγές. Aναμένεται να είναι καταγεγραμμένoς στις νέες ταυτότητες μετά τον Δεκέμβριο 2024 και κυρίαρχο ρόλο παίζει στην δημιουργία του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο προσωπικός αριθμός είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζει ο πολίτης για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Θ’ αποτελείται από τα 9 εννέα ψηφία του ΑΦΜ συν άλλα τρία ψηφία εκ των οποίων τα δύο θα μπορεί να επιλέγει ο πολίτης. Αυτά τα τρία νέα ψηφία το πιθανότερο είναι ότι θα προηγούνται του ΑΦΜ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο πολίτης να επιλέγει τον αριθμό του, καθιστώντας τον περισσότερο «προσωπικό».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή