Βραχυχρόνια μίσθωση: Τι περιλαμβάνει, πως γίνεται, πως φορολογείται
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Ακινήτων από ψηφιακές πλατφόρμες
Ο ήλιος, η θάλασσα, το φαγητό προσελκύουν ταξιδιώτες στην Ελλάδα απ΄όλο τον κόσμο κι έτσι ειδικά μέσα στην κρίση χιλιάδες Έλληνες βρέθηκαν να νοικιάζουν σπίτια με βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Όμως, αντίθετα με ό, τι θεωρεί ο πολύς κόσμος το φορολογικό καθεστώς είναι διαφορετικό αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, οι οποίες γίνονται μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες ή γενικά ακίνητα που νοικιάζονται για λίγο καιρό κι ακολουθούν το ίδιο καθεστώς, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορούν να υπαχθούν: διαμερίσματα, μονοκατοικίες, άλλα οικήματα με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια, ακόμη και σκέτα δωμάτια μέσα σε διαμερίσματα ή μονοκατοικίες.
Οι Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Ακινήτων αφορούν στη μίσθωση έως 2 ακινήτων και το συνολικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί.
Πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100€ ενώ σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος.
Ειδικά, για την περίπτωση της «Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», «ψηφιακές πλατφόρμες» εννοούνται όσες παρέχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του «ακινήτου».
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συνάπτονται ιδιωτικά
Επομένως, τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσω πλατφόρμας, δεν υπάγονται στις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται από παρεπόμενες υπηρεσίες, οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ.1187/2017).
Επομένως αν κάποιος εκμισθώσει το ακίνητό του με Βραχυχρόνια Μίσθωση, αλλά δεν το κάνει μέσω ψηφιακών πλατφορμών δεν οφείλει να εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Αυτό συμβαίνει διότι δεν εμπίπτει σε ό,τι ορίζει η ΠΟΛ.1187/2017 Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Έχει όμως τις υποχρεώσεις που ορίζει η ΠΟΛ.1162/2018. Πρακτικά αυτές οι μισθώσεις δηλώνονται με Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Ακινήτων και εισόδημα από ακίνητη περιουσία
Το εισόδημα από τη Βραχυχρόνια Μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Οι περιορισμοί που ισχύουν αυτή τη στιγμή αφορούν μόνο σε ό, τι αφορά στη χρονική διάρκεια μίσθωσης και στην αποκλειστική παροχή κλινοσκεπασμάτων.
Έτσι, αυτή τη στιγμή το εισόδημα από Βραχυχρόνια Μίσθωση δεν υπάγεται σε ΦΠΑ. Ορίζεται ότι Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (στο εξής «Διαχειριστής Ακινήτου») είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη Βραχυχρόνια Μίσθωσή του και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι:
- Ο κύριος του ακινήτου
- Ο επικαρπωτής
- Ο υπεκμισθωτής
- Μία τέταρτη περίπτωση αφορά στα εξής άτομα: ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, ο εκκαθαριστής κληρονομιάς, ο εκτελεστής διαθήκης, ο σύνδικος πτώχευσης, ο προσωρινός διαχειριστής, ο μεσεγγυούχος, ο επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση.