Ερευνώ - Καινοτομώ: 10 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ

Μέσα στον Ιούλιο 2024 λήγουν όλες οι προθεσμίες για το πρόγραμμα «Ερευνώ - Καινοτομώ 2021-7» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
εταιρεία
PIXABAY
3'

Μέσα στον μήνα Ιούλιο 2024 έχουν περιθώριο για την υποβολή αιτήσεων μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί της χώρας για να ενταχθούν στη δράση του ΕΣΠΑ «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-7».

Οι δράσεις αυτές αφορούν σε όλη την Ελλάδα κι είναι προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Οι 4 δράσεις, που χρηματοδοτούνται είναι οι εξής:

  • Έρευνα και Ανάπτυξη από επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Η Παρέμβαση Ι απευθύνεται σε υφιστάμενες Επιχειρήσεις που έχουν κατ' ελάχιστον μία κλεισμένη ετήσια διαχειριστική χρήση. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαία επιχείρηση (μεμονωμένη Μικρομεσαία επιχείρηση), είτε Ομάδες Επιχειρήσεων, στις οποίες απαραίτητα τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ. Επιπλέον, στην ομάδα επιχειρήσεων δύναται να συμμετέχει μία (ή περισσότερες) οντότητα/ες που ανήκει στους Λοιπούς φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις.
  • Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Η Παρέμβαση ΙΙ αφορά συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, που έχουν κατ' ελάχιστον μία πλήρη ετήσια διαχειριστική χρήση, , με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της παρέμβασης η σύμπραξη περιλαμβάνει τουλάχιστον μία μικρομεσαία επιχείρηση και τουλάχιστον έναν ερευνητικό οργανισμό. Επιπλέον, στη σύμπραξη δύναται να συμμετέχει μία ή περισσότερες οντότητα/ες που ανήκει στους Λοιπούς Φορείς που αντιμετωπίζονται ως Ερευνητικοί Οργανισμοί ή στους Λοιπούς φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις. Αν υπάρχουν περισσότερες από μία επιχειρήσεις η μία τουλάχιστον θα πρέπει να είναι μικρομεσαία.
  • Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι στην Παρέμβαση ΙΙΙ είναι υφιστάμενες μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν κατ' ελάχιστον μία κλεισμένη πλήρη ετήσια διαχειριστική χρήση.
  • Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός εξαρτάται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας. Συγκεκριμένα δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έλαβαν χρηματοδότηση λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Μέχρι πότε έχουν προθεσμία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις;

Η ένταξη στις δράσεις αυτές που αφορούν σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δε λήγουν στις ίδιες προθεσμίες.

  • Για την 1η δράση, που αφορά σε έρευνα και ανάπτυξη, η προθεσμία λήγει την Τετάρτη 10 Ιουλίου, στις 3 μετά το μεσημέρι.
  • Για τη 2η δράση που αφορά σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς η προθεσμία λήγει την Τετάρτη 17 Ιουλίου, επίσης στις 3 μετά το μεσημέρι.
  • Για την 3η και 4η παρέμβαση, που αφορούν στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και στη σφραγίδα αριστείας οι δράσεις θα παραμείνουν ανοιχτές ανάλογα με την Περιφέρεια και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 27ης Νοεμβρίου 2024, στις 3 μετά το μεσημέρι.

Από τις δράσεις αυτές δεν εξαιρείται κάποιος τύπος επιχείρησης. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι ρόλο παίζει η έδρα της επιχείρησης σε ό, τι αφορά στη χρηματοδότηση ανά Περιφέρεια. Για περισσότερες πληροφορίες: www.espa.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή