ΕΦΚΑ: Τελευταία ευκαιρία για τους μεγαλοοφειλέτες - Δημοσίευση των στοιχείων τους το επόμενο μέτρο

Περιθώριο ως τις 21 Ιουλίου έχουν όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία 
PIXABAY

Σιωπηρή παράταση για όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ. Περιθώριο ως τις 21 Ιουλίου 2024 έχουν όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ειδάλλως τους περιμένει δημόσια διαπόμπευση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΦΚΑ σε υπαλλήλους στις αρμόδιες υπηρεσίες του ως τις 21 Ιουλίου 2024 μπορούν να ρυθμιστούν χρέη που αφορούν 40.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Πρόκειται για άτομα που χρωστούν συνολικά 20 δις ευρώ και χωρίς να συνυπολογιστούν σ’ αυτά προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ έχουν πάρει εντολές να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία από το Μητρώο Εργοδοτών και να δουν ποιοι χρωστούν ακόμη, αν έχουν διευθετήσει τις οφειλές, αν υπάρχουν αποφάσεις διοικητικών ή άλλων δικαστηρίων, αν έχουν γίνει συμψηφισμοί οφειλών ή παραγραφές, αν έχουν παρθεί αναστολές εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων κ.ο.κ.

Ποιοι εξαιρούνται από τη λίστα της δημόσιας διαπόμπευσης

  • Όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν μπει σε διαδικασία ρύθμισης οφειλών και τηρούν τους όρους.
  • Αποβιώσαντες κι ανήλικοι: Οφειλές που προέρχονται από όσους έχουν πεθάνει ή από ανήλικους που βρέθηκαν να είναι μέτοχοι σε εταιρείες ζημιογόνες, με συσσωρευμένα χρέη αποβιωσάντων γονέων κ.ά.
  • Οι οφειλές είναι σε αναστολή γιατί έγκειται δικαστική διερεύνηση, δικαστική απόφαση κ.ά.
  • Οι οφειλές που έχει διαπιστωθεί πως είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Πρόκειται κυρίως για χρέη από πτωχευμένες εταιρείες, όπου έχουν εξαντληθεί όλα τα αναγκαστικά μέτρα αλλά τα χρέη παραμένουν ανείσπρακτα.
  • Χρέη νομικών προσώπων εντός του στενού ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.