Έρχονται αλλαγές στον βασικό μισθό; Η θέση του ΣΕΒ και οι τριετίες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα για απευθείας συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών - εργαζομένων 
SOTIRIS_DIMI

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα να υπάρξει έπειτα από χρόνια για απευθείας διαπραγμάτευση εργοδοτών – εργαζομένων γεγονός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε βασικό μισθό, υπολογισμό τριετιών κ.ά.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να δημιουργήσει προσδοκίες για την ατζέντα στα εργασιακά. Όμως, βασική προϋπόθεση που θέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών είναι να μην υπάρχει υποχρεωτική διαιτησία.

Το θέμα της διαιτησίας παραμένει αγκάθι στην προσέγγιση εργοδοτών - εργαζομένων

Κατά τον ΣΕΒ, «η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται στην Ελλάδα μόνο από την «επιβολή» συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας. Στην υποχρεωτική διαιτησία προσφεύγει ένα από τα δύο μέρη, χωρίς την συγκατάθεση του άλλου, εάν αποτύχουν, ουσιαστικά ή τεχνητά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Λέμε τεχνητά, γιατί η μία πλευρά μπορεί εσκεμμένα να προκαλέσει ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, όταν γνωρίζει ή διαισθάνεται ότι ο διαιτητής θα της δώσει περισσότερα από τον αντισυμβαλλόμενο». Ο ίδιος ο ΣΕΒ σημειώνει πως έχει κριθεί νομικά πως η υποχρεωτική διαιτησία αντιβαίνει τις συμβάσεις 98 και 154 της ίδιας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι και οι τριετίες

Για τους εργαζόμενους παραμένει κορυφαίο ζήτημα το θέμα των ωριμάνσεων, δηλαδή των τριετών (αύξηση μισθού ανά τριετία). Σήμερα μόλις οι 3 στους 10 εργαζόμενους στη χώρα μας καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν κάτω από 10 άτομα.

Στις ευρωπαϊκές χώρες καλύπτεται από ΣσΕ το 45% κι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να καλύπτονται οι 8 στους 10. Στην πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ για το διάστημα 2019-23 φάνηκε πως η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία παρουσιάζοντας σημαντικές αποκλίσεις όχι μόνο από τον πλούσιο Βορρά αλλά κι από τον οικονομικά αδύναμο ευρωπαϊκό Νότο.

Από το 2010 κι έπειτα που η χώρα εισήλθε γερά στην οικονομική κρίση οι εισαγωγικοί μισθοί ήταν ουσιαστικά απόφαση της κυβέρνησης. Σήμερα, 14 χρόνια μετά την οικονομική κρίση είτε κάποιος έχει εργασιακή εμπειρία θεωρητικά είναι το ίδιο, από οικονομική άποψη γιατί είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν και πόσο θα το «μετρήσει» ως εργασιακό προσόν.

Παρενέργειες στην αγορά λόγω και των χαμηλών μισθών

Οι χαμηλοί μισθοί στην Ελλάδα, όμως σε συνδυασμό με την ακρίβεια, φάνηκε και από την πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ, οδηγούν όμως και σε μία σειρά από παρενέργειες στην ελληνική αγορά που επηρεάζουν αρνητικά και τη βιομηχανία και το εμπόριο διότι οδηγούν σε χαμηλούς μισθούς και χαμηλές συντάξεις, που οδηγούν με τη σειρά τους σε υποκατανάλωση, σε διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, μείωση του εργατικού δυναμικού κ.ά.