Δάνεια Νέας Γενιάς: Στεγαστικά, επισκευαστικά και καταναλωτικά

Ανοίγει η τραπεζική αγορά για καταναλωτικά δάνεια κυρίως σε νέους με υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης έως και 90%
Πολυκατοικίες
EUROKINISSI.GR
2'

Μία νέα γενιά δανείων με στόχο την αναθέρμανση της παγωμένης τα τελευταία χρόνια αγοράς ακινήτων αλλά και της ελπίδας για στέγη νέων ανθρώπων, επιχειρούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, πρόκειται κατά βάση για στεγαστικά δάνεια και λιγότερο για επισκευαστικά. Στόχος είναι η αναθέρμανση της αγοράς ώστε να λυθεί ένα βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει μετά τη μαζική στροφή προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την αναταραχή που δημιούργησε στην αγορά ακινήτων, ειδικά σε νέους ανθρώπους αλλά και οικογένειες, που δεν έχουν δική τους κατοικία.

Το γεγονός αυτό έχει τη σημασία του διότι υπάρχουν χιλιάδες διαμερίσματα και μονοκατοικίες, είναι σε πολύ κακή κατάσταση ή στερούνται βασικών υποδομών, που έχουν τα σύγχρονα ακίνητα με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για την υγεία των ενοίκων τους.

Με τη νέα γενιά δανείων εξασφαλίζεται γρήγορη προέγκριση και άμεση εκταμίευση κι υπάρχει η δυνατότητα ενσωμάτωσης επιδοτήσεων από διάφορα προγράμματα προσαρμόζοντας επιτόκια και ποσά. Τα στεγαστικά αυτά τα δάνεια «Πρώτο μου Σπίτι», «Πρώτη Κατοικία» κ.ά. κυμαίνονται μέχρι 300.000 -350.000 ευρώ αναλόγως την τράπεζα και συνδέονται και με την εμπορική αξία του ακινήτου. Υπό όρους όμως υπάρχουν και δάνεια αξίας έως 500.000 ευρώ.

Η ζήτηση σε κατοικίες αυξάνεται και δημιουργεί ντόμινο ανατιμήσεων

Με τα προγράμματα αυτά οι τράπεζες εκτιμούν πως θα βελτιωθούν οι διαδικασίες χορήγησης δανείων και θα καλυφθεί η ζήτηση σε κατοικίες, η οποία έχει δημιουργήσει ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά ακινήτων, ακόμη και σε περιοχές που μέχρι πρότινος βρίσκονταν έξω από το κάδρο των πωλήσεων. Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων φτάνει κατά περίπτωση ακόμη και τα 40 χρόνια.

Τα δάνεια αυτά έρχονται να προστεθούν στα ανανεωμένα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω». Η προέγκρισή τους μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα κι είναι πιο εύκολη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η χρηματοδότηση αναλόγως μπορεί να φτάσει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου υπάρχουν και τα σχετικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που αφορούν είτε στην αγορά ή ενοικίαση κατοικίας με χαμηλό τίμημα είτε στην ενεργειακή αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων ιδιόκτητων κατοικιών.

Τα πακέτα νέων δανείων περιλαμβάνουν και επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση ενώ αφορούν ακόμη και νέους που θέλουν να προχωρήσουν σε σπουδές. Τα δάνεια αυτά δίνονται με εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU και περιλαμβάνουν και ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές αλλά και σεμινάρια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή