Επίδομα Παιδιού: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων από δικαιούχους

Προσωρινά κλείνει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού – Ανοίγει ξανά μετά τις 31 Ιουλίου 2024
PIXABAY

Λίγες ώρες έχουν περιθώριο όσοι κι όσες θέλουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για το επίδομα Παιδιού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21, που κλείνει σήμερα 5 Ιουλίου 2024 μετά τις 3 το μεσημέρι.

Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της 3ης διμηνιαίας δόσης. Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΑ, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις την Τετάρτη 31 Ιουλίου και ώρα 08.00.

Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η διμηνιαία δόση, που αφορά τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο, θα καταβληθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα.

Τα ποσά για το Επίδομα Παιδιού

Το επίδομα Παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet. Για τους δικαιούχους ισχύουν ηλικιακά, εισοδηματικά αλλά κι άλλα κριτήρια.

Τα πεδία της αίτησης Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής – μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ – προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21.

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες: https://opeka.gr/oikogeneia/epidoma-paidiou-a21/