Παύλος Μυλωνάς: Οι τράπεζες πήγαν από την κόλαση στον παράδεισο

Οι τράπεζες επιστρέφουν στα επίπεδα προ οικονομικής κρίσης εκτίμησε ο δ/σ της Εθνικής - Το 98% των συναλλαγών εκτός γκισέ
Unsplash

Επιστρέφει σταδιακά ο τραπεζικός κλάδος στα επίπεδα πριν την οικονομική κρίση, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξής του. Σημείωσε πως η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει ξένες επενδύσεις κι εκτίμησε νέο ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν το 2024 στο 3,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε πως οι τράπεζες ήταν ένας τομέας, ο οποίος πήγε από την κόλαση στον παράδεισο τα τελευταία χρόνια αλλά πλέον διαθέτει ρευστότητα κι έχει βελτιώσει τα μεγέθη του. Εξήγησε μάλιστα πως δεν βλέπει τι θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου.

Αναφερόμενος στον μετασχηματισμό των τραπεζών μετά την κρίση, σημείωσε πως στοχεύει στην προσέλκυση ταλέντων, ο κλάδος επενδύει σε νέες τεχνολογίες, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι το 98% των συναλλαγών γίνονται πλέον εκτός γκισέ.

Ο ρόλος των τραπεζών εντός ΕΕ

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας, αν και η σύγκλιση με την ΕΕ απαιτεί βήματα ακόμη, με τον ρόλο των τραπεζών να αποτελεί κλειδί.

Η χώρα, όπως πρόσθεσε, για 4η χρονιά σημειώνει υπερ-επιδόσεις, η ανάπτυξη ωριμάζει, με πιο ευρεία βάση και μιλώντας για τον ρόλο του τραπεζικού τομέα στην υποστηριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι οι τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση από ποτέ, κατάλληλα προετοιμασμένες, με ισχυρή ρευστότητα, ίδια κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, επιστρέφοντας σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα στην έγκριση δανείων και χρηματοδοτώντας περίπλοκα project –όπως στην ενέργεια– που καθιστούν την Ελλάδα, σε hub, όπως εξήγησε.