Golden Visa: Χιλιάδες αιτήσεις περιμένουν στα συρτάρια 

Τεράστιο ενδιαφέρον για τη χορήγηση άδειας παραμονής κυρίως από Κινέζους, που θέλουν τη golden visa 

Χιλιάδες είναι τα αιτήματα για τη Golden Visa σε σημείο οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο αιτήσεων. Το 2023 αποδείχτηκε έτος που η ελληνική Golden Visa έκανε το δικό της limit up από τον καιρό της εφαρμογής της.

Για του λόγου το αληθές το 2018 οι αιτήσεις ήταν 1.969, το 2019 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση φτάνοντας τις 4.059 αιτήσεις ενώ το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων για Golden Visa ανεβάζοντας τον αριθμό στους 8.496. Ειδικότερα, μόνο πέρυσι και φέτος έχουν κατατεθεί 11.906 αιτήματα και το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως στον τομέα των ακινήτων.

Έντονο το ενδιαφέρον για τη Golden Visa

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελεύθερου Τύπου, ήδη τον Μάιο 2024 εκκρεμούν 9.086 αιτήσεις για χορήγηση αδειών παραμονής που δεν έχουν εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες έχουν βρεθεί απέναντι σε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Οι καθυστερήσεις μάλιστα φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τον 1 χρόνο.

Οι πρώτοι που ζητούν μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή είναι οι Κινέζοι με 7.502 άδειες παραμονής. Ακολουθούν Τούρκοι, Λιβανέζοι, Βρετανοί, Ιρανοί, Αιγύπτιοι, Αμερικανοί, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ουκρανοί. Το υψηλότερο ποσοστό ανδρών (74%) προέρχεται από το Ισραήλ ενώ το υψηλότερο ποσοστό γυναικών (52%) προέρχεται από τη Κίνα.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί συνολικά 12.887 αρχικές άδειες μόνιμου επενδυτή. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει πάντως μετά την αύξηση του ορίου για τη Golden Visa, η οποία ανεβαίνει στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3 χιλιάδων κατοίκων στις 800.000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε πως έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 12.887 αρχικές άδειες μόνιμου επενδυτή.