Προσλήψεις: 10.000 εκπαιδευτικοί πιάνουν δουλειά από τον Σεπτέμβριο 2024 - Πού θα τοποθετηθούν

Προσλήψεις κυρίως στην Δευτεροβάθμια και λιγότερο στην Πρωτοβάθμια σε όλους τους κλάδους - Ποιες ειδικότητες θα ωφεληθούν
PIXABAY

Σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών προχωρά το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων κι Αθλητισμού από τον Σεπτέμβριο 2024. Βασικοί στόχοι να καλυφθούν τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί, ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, η εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης κι η ενίσχυση διαφόρων ειδικοτήτων για τη στήριξη μαθητών με μαθησιακά προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για το θέμα των προσλήψεων των εκπαιδευτικών συνεργάζονται τρία συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στις δημόσιες σχολικές δομές. Η συνολική δαπάνη για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο του ΥΠΕΠΘΑ θα καλυφθούν με τον κανόνα 1 προς 1, που ίσχυσε για το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια, οι 4.451 θέσεις εργασίας ατόμων, που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και θα καλυφθούν, σύμφωνα με Τα Νέα, από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ.

Πού θα τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί

Οι αμιγώς νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης είναι 5.549, με βάση επιστημονική μελέτη, που έδειξε σε ποιους κλάδους υπάρχουν μεγαλύτερες αδυναμίες.

Γυμνάσια και λύκεια θα ωφεληθούν περισσότερο, καθώς προβλέπονται πάνω από 5.000 προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες. Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-25.

Ωφελημένοι θα βγουν και οι καθηγητές Ειδικής Αγωγής, αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού επιτελείου στόχος είναι να υπάρξει περισσότερο βοήθεια και οκταπλάσιες θέσεις ειδικών εκπαιδευτικών.