Ακαθάριστα Οικόπεδα: Εκπνέει στις 15 Ιουλίου 2024 η δυνατότητα δήλωσης στο μητρώο καθαρισμού

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν όσοι έχουν ακαθάριστα οικόπεδα – Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπονται πρόστιμα  
Eurokinissi

Έως τις 15 Ιουλίου 2024 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ιδιοκτήτες γης κι ακινήτων, δήλωση στο Μητρώο Καθαρισμού Οικοπέδων. Το θέμα αυτό αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή ακόμη και υπομισθωτές οικοπεδικών κι άλλων ακάλυπτων χώρων.

Στο θέμα εμπλέκονται αναλόγως τα συναρμόδια υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος καθώς και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μία σχετική ανοχή το θέμα κι έδωσε μικρή παράταση δεδομένου ότι υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες, από ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και συνιδιοκτήτες για το κόστος των μελετών από μηχανικούς.

Η δαπάνη είναι διαφορετική για τους ιδιοκτήτες, αν πρόκειται για οικόπεδα που έχουν μέσα και κτίσματα ή αν πρόκειται για οικόπεδα που είναι μεν ακαθάριστα αλλά δεν χρειάζονται έκθεση κινδύνου από εξειδικευμένο επιστήμονα.

Ποιοι έχουν υποχρέωση να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά

Μετά τη μικρή παράταση που δόθηκε, υποχρεωμένοι να προχωρήσουν τις διαδικασίες είναι όσοι έχουν ακαθάριστα οικόπεδα:

  • Σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  • Σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  • Σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των περ. και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και
  • Σε εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Τι χρειάζεται να συμπληρώσετε

  • Προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή τις συντεταγμένες του οικοπέδου εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση)

Το τηλεφωνικό κέντρο που εξυπηρετεί τους πολίτες για θέματα σχετικά με την Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήλωσης Καθαρισμού Οικοπεδικών Χώρων αφορά στον αριθμό: 2132047888 και το ωράριο λειτουργίας είναι 8 π.μ. – 16.00 μ.μ. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Info.akatharista@civilprotection.gr