Κυβερνοασφάλεια: Θωράκιση κρίσιμων Δομών και Φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ζητούμενο για ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες και θα γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα επόμενα χρόνια 

Κυβερνοασφάλεια
PIXABAY
2'

Αλλαγές και βελτιώσεις σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να θωρακίσει τις ψηφιακές υποδομές του. Στο πλαίσιο αυτό, ανοικτό διεθνή διαγωνισμό με θέμα: «Δράσεις για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πληροφοριών και των Συστημάτων του Δημοσίου Τομέα», όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το πρόβλημα της κυβερνοασφάλειας αποτελεί μείζον θέμα που συνδέεται όχι μόνο με την κανονική ροή των πραγμάτων αλλά και με την διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για έναν κλάδο που αναμένεται γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη άνθηση στο μέλλον, καθώς ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικές και δημόσιες ψηφιοποιούνται.

Η κυβερνοασφάλεια μπορεί να αποτελεί ένα απλό χακάρισμα με ιό σε μέιλ ή σε κινητά τηλέφωνα, στελεχών ή εργαζομένων σε μία υπηρεσία μέχρι τη μαζική διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων έως την κατάρρευση λειτουργίας λειτουργικών συστημάτων, κλείσιμο ιστοσελίδων υπουργείων, διαχείριση αμυντικών συστημάτων κ.ά.

Στόχος η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας δομών κι εποπτευόμενων φορέων. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 82.393.548,39€ (πλέον ΦΠΑ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το γεγονός αυτό έχει τη σημασία του γιατί μέσα από το συγκεκριμένο υπουργείο περνούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Το επιτελείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας όχι μόνο του ιδίου αλλά και των εποπτευόμενων φορέων του της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της ΗΔΙΚΑ Α.Ε, του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και της ΕΔΥΤΕ. Α.Ε. καθώς διαχειρίζονται και λειτουργούν κρίσιμες υποδομές εθνικής σημασίας.

Στο πλαίσιο του έργου, όπως ανακοινώθηκε, θα υλοποιηθούν μια σειρά δράσεων σε επίπεδο χρηστών, διαδικασιών και τεχνολογικών υποδομών, με στόχο τη θωράκιση των κρίσιμων υποδομών, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων και την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα προστασίας δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό προβλέπονται:

  • Υπηρεσίες Security Operation Center (SOC) για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των πληροφοριακών συστημάτων
  • Αγορά εξοπλισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας
  • Εξειδικευμένο λογισμικό προστασίας δεδομένων
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διαμόρφωση πολιτικών ασφαλείας έναντι κυβερνοεπιθέσεων.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή