Φορολογικές δηλώσεις: Αίτημα για παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου – Προβλήματα στο σύστημα

Οι λογιστές ζητούν παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
PEXELS.

Με τα έως τώρα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τρεις στους δέκα φορολογούμενους θα πληρώσουν επιπλέον χρήματα για εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, ενώ δύο στους δέκα δικαιούνται επιστροφή φόρου και σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι (49%) θα πληρώσουν μηδενικό φόρο.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα προβλήματα στην πλατφόρμα υποβολής παραμένουν είκοσι ακριβώς μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, όπως καταγγέλλουν οι λογιστές, οι οποίοι ασκούν πίεση για για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά και δύο στις τρεις επιχειρήσεις δεν την έχουν υποβάλλει ακόμη, με το ενδεχόμενο παράτασης να είναι πιθανό. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει «ανοίξει» ακόμη τα χαρτιά του.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ζήτησε τη νομοθέτηση ενός σταθερού χρονικού διαστήματος πεντάμηνης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ενώ, ειδικά για εφέτος προτάθηκε ως καταληκτική ημερομηνία για τις φορολογικές δηλώσεις Φυσικών και Νομικών προσώπων, η 30ή Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, παρά το γεγονός ότι έχει επιλυθεί σειρά προβλημάτων, ορισμένα άλλα παραμένουν. Συγκεκριμένα:

  • Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.
  • Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.
  • Όσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο, δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Πολλούς αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.
  • Οι συνταξιούχοι που έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης οι μακροχρόνια άνεργοι που έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση στους αστυνομικούς για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης για την εκλογική αποζημίωση.
  • Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.
  • Στα Έντυπα Ν με ζημίες προηγούμενων ετών, το σύστημα δεν υπολογιζόταν η ζημία προηγούμενων ετών εάν πρώτα δεν γινόταν προσωρινή αποθήκευση στο έντυπο (τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής), με αποτέλεσμα να χάνεται υπερβολικός χρόνος, καθώς οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος.
  • Κατά την υποβολή του εντύπου Ν, σε περίπτωση που τα διανεμόμενα κέρδη των εταίρων είναι 0€, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ν διότι δεν μπορεί να δεχτεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,00€ (Τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής). Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν καταχωρηθεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,01€, κάτι που καθιστά την υποβολή λανθασμένη. Δεν έχει δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος από τους συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς ψάχνοντας τρόπους να ξεπεράσουν αυτό το τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής.
  • Αν κατά την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ έχει καθυστέρηση πολλών ωρών.
  • Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
  • Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Σχετικές ειδήσεις