Καλοκαιρινά φρούτα σε τιμές...«καύσωνα» - «Καπέλο» 188,3% στα κεράσια

Δυσθεώρητες αποκλίσεις καταγράφουν οι διαφορές στην τιμή χρονδρικής - λιανικής με «θύμα» τον καταναλωτή στα φρούτα εποχής
Καλοκαιρινά φρούτα σε τιμές...«καύσωνα» - «Καπέλο» 188,3% στα κεράσια
Eurokinissi
1'

Μπορεί ο πληθωρισμός να «φρέναρε» τις ανατιμήσεις στα καλοκαιρινά φρούτα, ωστόσο η «ψαλίδα» μεταξύ χονδρική και λιανικής τιμής έχει ανοίξει σχεδόν στο 190%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, σε ετήσια βάση οι ανατιμήσεις στα φρούτα έτρεξαν με 1,7% και σε μηνιαία αποκλιμακώθηκαν κατά 3,5%.

Η πορεία ωστόσο των τιμών εξαρτάται από την παραγωγή σε άμεση συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο δεν δικαιολογούνται οι τεράστιες αποκλίσεις από το χωράφι στο ράφυ με τους παραγωγούς να καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια τόσο σε βάρους τους, όσο και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, οι καταναλωτές αγοράζουν σε υπερδιπλάσια τιμή τα φρούτα εποχής.

Για παράδειγμα τα κεράσια, ενώ στη χονδρική πωλούνται κατά 33,3% φθηνότερα από πέρυσια, δηλαδή στα 3 ευρώ από 4, την ώρα που στα σούπερ μάρκετ ακολουθεί αντιδτρόφως ανάλογη πορεία με την τιμής τους να φτάνει στα 5,65 ευρώ το κιλό, δηλαδή αύξηση 188,3%. Αντίστοιχη εικόνα και στα καρπούζια, τα οποία ενώ στη χονδρική πωλούνται φθηνότερα από πέρυσι κατά 5 λεπτά, στη λιανική ο καταναλωτής τα πληρώνει ακριβότερα κατά 68,8%.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα τιμών, η διαφορά χονδρικής - λιανικής, για τα πρώιμα βερύκοκα είναι στο 126,7%, στα λευκόσαρκα ροδάκινα, η απόκλιση των τιμών φτάνει στο 59,4% και στα νεκταρίνια στο 31,2%.

Πεπόνια και ροδάκινα ενώ διατήρησαν σταθερή την τιμή χονδρικής από πέρυσι φέτος, στον καταναλωτή φτάνουν με «καπέλο» 58% και 60%, αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή