Κατρακύλα του ευρώ, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για το γαλλικό μετεκλογικό αδιέξοδο

Αναλυτές πιστεύουν ότι το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να δώσει τέλος στις προσπάθειες χαλιναγώγησης του χρέους της Γαλλίας
Κατρακύλα του ευρώ, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για το γαλλικό μετεκλογικό αδιέξοδο
Ένα τεράστιο αντίγραφο κέρματος ευρώ βρίσκεται σε ένα πάρκο κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη
2'

Το ομιχλώδες τοπίο που καλύπτει πλέον το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες με το ευρώ να διολισθαίνει την Κυριακή μετά τις προβλέψεις για ένα αδύναμο κοινοβούλιο και μια απροσδόκητα ισχυρή επίδειξη από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δημιουργώντας νέα αβεβαιότητα στις αγορές και προετοιμάζοντας το έδαφος για περαιτέρω αστάθεια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές πιθανότατα θα ανακουφιστούν από το γεγονός ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτο, ωστόσο οι επενδυτές έχουν επίσης ανησυχίες ότι τα σχέδια της γαλλικής αριστεράς θα μπορούσαν να χαλαρώσουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Και πιστεύουν ότι το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να δώσει τέλος στις προσπάθειες χαλιναγώγησης του χρέους της Γαλλίας , το οποίο ανερχόταν στο 110,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023.

Το ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 1,081 δολάρια καθώς ξεκινούσαν οι συναλλαγές της εβδομάδας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια περίοδος αστάθειας και αβεβαιότητας αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τώρα ποια μορφή θα πάρει το κοινοβούλιο και πόσες, αν υπάρχουν, από τις πολιτικές του θα μπορέσει να εφαρμόσει η αριστερή συμμαχία.

Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου αναφέρει ότι οι πρώτες της κινήσεις θα περιλαμβάνουν αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, παρέχοντας δωρεάν σχολικά γεύματα, προμήθειες και μεταφορικά, ενώ θα αυξήσει τις επιδοτήσεις στέγασης κατά 10%. «Το οικονομικό πρόγραμμα της αριστεράς είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο προβληματικό από αυτό της δεξιάς, και ενώ η αριστερά δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνη της, οι προοπτικές για τα γαλλικά δημόσια οικονομικά επιδεινώνονται περαιτέρω με αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο αναλυτής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή