Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές - Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων

«Ήμασταν οι πρώτοι που λέγαμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί αυτό διαχέεται ουσιαστικά στην ίδια την αγορά» είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Κογιουμτσής.

Σήμερα 8 Ιουλίου είναι η πρώτη μέρα έναρξης των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Κογιουμτσής μίλησε στο ERTNEWS για τη περίοδο των εκπτώσεων και αναφέρθηκε στο τι οφείλουν να προσέχουν οι καταναλωτές, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων

Αναλυτικά ο Νίκος Κογιουμτσής είπε: «Την επόμενη Κυριακή τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοιχτά και το προτεινόμενο ωράριο θα είναι από τις 11 έως τις 6 το απόγευμα. Είμαστε μετά από μια νωχελική περίοδο στο κομμάτι της κατανάλωσης. Θεωρώ ότι θα υπάρχουν γενναίες εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν και σε κάποιες περιπτώσεις και το 70%.

Το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς, να ψάξει και να βρει το αγαθό που θέλει, είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης στα φυσικά καταστήματα, ούτως ώστε να μπορεί να βρει την καλύτερη τιμή και τη καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής.

Στις εκπτώσεις είναι μέσα όλα τα προϊόντα και της τρέχουσας σεζόν, και της προηγούμενης. Ο κάθε επιχειρηματίας θέλει να αντικαταστήσει τα εμπορεύματα που διαθέτει με τα νέα φθινοπωρινά και με τα χειμερινά.

Και θέλει βέβαια να ρευστοποιήσει γιατί είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο.

Η ρευστότητα είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες, λόγω του ότι έχουμε ένα κλειστό τραπεζικό σύστημα για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα ειδικά, έχει δυστυχώς ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Από την άλλη πλευρά είναι η χαμηλή ρευστότητα λόγω ανυπαρξίας χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και οι χαμηλοί μισθοί».

Ήμασταν οι πρώτοι που λέγαμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί αυτό διαχέεται ουσιαστικά στην ίδια την αγορά. Θα πρέπει να αυξηθούν και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων σε μια μεσομακροπρόθεσμη περίοδο αλλά και των συντάξεων.

Όσον αφορά στους τουρίστες έχουμε αύξηση των αφίξεων από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά 13%. Βεβαίως η καταναλωτική δυναμική και των επισκεπτών μας δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, η κρίση ακουμπάει και αυτούς.

Ευτυχώς όμως έχουμε τους Αμερικανούς τουρίστες που το τελευταίο διάστημα έρχονται με μια αύξηση που φτάνει και το 300%. Αυτοί αφήνουν χρήμα στην αγορά. Εφέτος περιμένουμε περισσότερους Αμερικανούς, Αυστραλούς και Καναδούς τουρίστες, που θα έλεγα ότι είναι τα βαριά πορτοφόλια που ξοδεύουν τα περισσότερα εκ μέρους των τουριστών μας», κατέληξε αναφορικά με τις εκπτώσεις, τη ρευστότητα και την ακρίβεια, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Κογιουμτσής.

Μιλώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και πρέπει οι καταναλωτές να αποφύγουν, ο Νίκος Κογιουμτσής τόνισε ότι τα προϊόντα πρέπει να έχουν δίπλα αναγραφόμενη τιμή, από τις οποίες η μία θα πρέπει να είναι σβησμένη και η άλλη να είναι η τωρινή τιμή πώλησης.

Είπε επίσης πως υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε να μη πάμε σε πλασματικές τιμές.