Η Σαουδική Αραβία προκαλεί τρόμο - Απειλεί με ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων

Η Σαουδική Αραβία απειλεί την G7

Η Σαουδική Αραβία προκαλεί τρόμο - Απειλεί με ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων
Αρχείου - AP
2'

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να πουλήσει ευρωπαϊκό χρέος ως αντίποινα σε μια πιθανή κίνηση της G-7 να κατασχέσει σχεδόν 300 δισ. δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg.

Η κρυφή απειλή μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα αυτό το έτος σε ορισμένους ομολόγους της G-7, καθώς η ομάδα ζύγιζε την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Η Σαουδική Αραβία φωτογράφιζε συγκεκριμένα το χρέος σε ευρώ που εκδόθηκε από τη Γαλλία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Ριάντ ανησυχεί για τις προσπάθειες της Δύσης να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία του Κρεμλίνου εδώ και μήνες. Τον Απρίλιο, το Politico ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία, μαζί με την Κίνα και την Ινδονησία, ασκούσαν ιδιωτικά λόμπι στην ΕΕ κατά της κατάσχεσης. Ωστόσο, η απειλή της Σαουδικής Αραβίας να ξεφορτώσει το χρέος των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιπροσώπευε μια σοβαρή επίδειξη δύναμης και προθυμίας από το βασίλειο να αξιοποιήσει το οικονομικό του βάρος για να επηρεάσει τους δυτικούς πολιτικούς.

Οι κατοχές του βασιλείου σε ευρώ και γαλλικά ομόλογα μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πιθανότατα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν σημαντική διαφορά εάν πουληθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν επειδή άλλες χώρες μπορεί να είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε ότι δεν ήταν το στυλ της κυβέρνησης να κάνει τέτοιες απειλές, αλλά ότι πιθανώς περιέγραψε στα μέλη της G-7 τις ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων. Η θέση της Σαουδικής Αραβίας άλλαξε αφού τα έθνη της G-7 υπέβαλαν μια πρόταση που δεν απαλλοτριώνει τα περιουσιακά στοιχεία, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή