Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για μέτρα στήριξης καταναλωτών
Εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μετά και το πράσινο φως της Κομισιόν για μέτρα στήριξης καταναλωτών.
Οι πρώτοι έλεγχοι αναμένεται να συμβούν από τη ΔΙΜΕΑ σε 100 βασικά προϊόντα, που χρησιμοποιεί η ελληνική οικογένεια για τις καθημερινές ή τις εβδομαδιαίες ανάγκες της με στόχο τη μείωση των τιμών και του πληθωρισμού.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων μπαίνουν τρόφιμα, όπως ψωμί, ελαιόλαδο, γάλα, γιαούρτι, τυριά, ζυμαρικά, ρύζι, κρέας, φρούτα και λαχανικά, ελέγχοντας τις τιμές χονδρικής και λιανικής και κατ’ επέκταση το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της ΓΣΕΕ συνολικά, την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) συγκριτικά με όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Η Ελλάδα αποκλίνει εξαιρετικά από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο με ταχείς ρυθμούς.
Πτωτικές τάσεις του πληθωρισμού κατά την Τράπεζα της Ελλάδος
Κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως ο πληθωρισμός έχει πτωτικές τάσεις το 2024 και αναμένεται να περιοριστεί στο 3% από 4,2% το 2023 και 9,3% το 2022. Αναπόφευκτα όμως τίθεται στο τραπέζι και το θέμα των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της αύξησης στη χονδρεμπορική και η κυβέρνηση διαμηνύει μέσω πηγών ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμό προστασίας υπέρ των καταναλωτών.
Εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μετά το πράσινο φως της Κομισιόν για μέτρα στήριξης καταναλωτών.
Οι πρώτοι έλεγχοι αναμένεται να συμβούν από τη ΔΙΜΕΑ στα 100 βασικά προϊόντα, που χρησιμοποιεί η ελληνική οικογένεια για τις καθημερινές ή τις εβδομαδιαίες ανάγκες της με στόχο τη μείωση των τιμών και του πληθωρισμού.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων μπαίνουν τρόφιμα όπως ψωμί, ελαιόλαδο, γάλα, γιαούρτι, τυριά, ζυμαρικά, ρύζι, κρέας, φρούτα και λαχανικά, ελέγχοντας τις τιμές χονδρικής και λιανικής και κατ’ επέκταση το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.
Κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος ωστόσο, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός έχει πτωτικές τάσεις το 2024 και αναμένεται να περιοριστεί στο 3% από 4,2% το 2023 και 9,3% το 2022. Αναπόφευκτα όμως τίθεται στο τραπέζι και το θέμα των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και η κυβέρνηση διαμηνύει μέσω πηγών ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμό προστασίας υπέρ των καταναλωτών.