Ηλεκτρονικές δημοπρασίες: Σχεδόν το 90% των παραχωρήσεων προχωρά κανονικά

Λύνονται εκκρεμότητες και προχωρούν οι συμβάσεις παραχώρησης για τον αιγιαλό και τις παραλίες

παραλία
EUROKINISSI
2'

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, για παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών για την αξιοποίηση των ακτών και του αιγιαλού οδήγησε στην ένταξη και επιπλέον τμημάτων, που δεν είχαν ενταχθεί στο παρελθόν.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες εφαρμόζονται καθολικά για πρώτη φορά φέτος και έρχονται να αντικαταστήσουν το προηγούμενο καθεστώς των επιμέρους παραχωρήσεων ανά δήμο, καθώς συχνά υπήρχαν παράπονα για το θέμα των αναθέσεων.

Για του λόγου το αληθές έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 1.699 ηλεκτρονικές δημοπρασίες και απομένουν να ολοκληρωθούν άλλες 225 μέσα στις επόμενες ημέρες. Άλλες 6.500 παραχωρήσεις είχαν υπογραφεί ήδη από το 2023.

Ως επί το πλείστον οι νέοι παραχωρησιούχοι έχουν υπογράψει τις μισθώσεις και έχουν εγκατασταθεί στους χώρους παραχώρησης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιλυθούν και οι όποιες εκκρεμότητες συγκριτικά με τις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι εκμισθωτές

Οι νέοι εκμισθωτές απαιτείται να συμμορφωθούν με τους κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Όλοι οι παραχωρησιούχοι χρειάζεται να είναι προσεκτικοί προς τα πρόστιμα που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων.

Μέσα στον νέο νόμο προβλέπονται και απάτητες παραλίες, οι οποίες είναι υψηλής προστασίας και βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής (π.χ. η ύπαρξη προστατευόμενων οικοτόπων, σπάνιων ειδών χλωρίδας/ πανίδας, ο χαρακτηρισμός τους ως καίριων περιοχών βιοποικιλότητας), ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:27ΑΠΟΨΕΙΣ

Cirque de la France