Ρεύμα: Μεγάλες αυξήσεις θα δουν στις τιμές του ρεύματος τον Ιούλιο 2024 οι οικιακοί καταναλωτές

Το πρόβλημα με τα πολύχρωμα τιμολόγια έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και μέσα στις πολυκατοικίες για τα κοινόχρηστα 
PIXABAY

Νέες αυξήσεις θα φανούν στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούλιο 2024 στα πράσινα και στα κίτρινα τιμολόγια, μετά την άνοδο των θερμοκρασιών. Ήδη ακόμη και στα πλέον χαμηλά πράσινα τιμολόγια η αύξηση της μεγαβατώρας τον Ιούλιο του 2024 είναι κοντά στο 14%.

Το πρόβλημα με τα πολύχρωμα τιμολόγια δεν αφορά μόνο τις οικιακές καταναλώσεις αλλά έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και μέσα στις πολυκατοικίες για την πληρωμή των κοινοχρήστων για λαμπτήρες, ασανσέρ κ.ά. κι αναμένεται να ενταθεί.

Ανάλογα και με την κατανάλωση, τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια αναδεικνύονται σε πιο οικονομικά για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 τα κίτρινα τιμολόγια αναδείχτηκαν σε πιο οικονομικά απ΄ όλα, αν και αυτή η τάση δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί.

Τα πράσινα τιμολόγια και η χρήση κλιματιστικών

Αντίθετα, ενώ είχαν ξεκινήσει πιο χαμηλά τα πράσινα τιμολόγια εξελίσσονται σε ακριβότερα. Τα πράσινα τιμολόγια που προτιμήθηκαν από τους οικιακούς καταναλωτές αρχικά αναμένεται να ανέβουν θεαματικά λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι λογαριασμοί εξαιτίας των αυξημένων οικιακών καταναλώσεων μπορούν ν΄ ανέβουν έως και 50%.

Η αυξημένη ζήτηση όμως, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται ν΄ ανεβάσει τις χρεώσεις, που αναλόγως τα τιμολόγια είναι κλιμακωτές. Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 81 ευρώ τον Μάιο και 60 ευρώ τον Απρίλιο ενώ η χονδρική τιμή του ρεύματος ανεβαίνει ξανά, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά προς τα 98,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παρότι επιχειρήθηκε να μην κυλιστεί όλη η αύξηση της χονδρεμπορικής στους οικιακούς καταναλωτές οι αυξήσεις στις καταναλώσεις κυμαίνονται περίπου 13,5 λεπτά έως και πάνω από 20 λεπτά ανάλογα με την εταιρεία.