«Ηλεκτροσόκ» για όσους ξεπέρασαν τα όρια επιδότησης ρεύματος - Οι πάροχοι ζητούν πίσω τα χρήματα

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης εξηγεί στο Newsbomb.gr τον λόγο που οι πάροχοι ζητούν πίσω τα χρήματα των επιδοτήσεων ρεύματος. 

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης εξηγεί στο Newsbomb.gr την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκαν το 2022, με το ενδεχόμενο οι ωφελούμενοι να χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα πίσω στους παρόχους, να είναι ορατό.

Όπως μας εξηγεί αναλυτικά:

Περίπου 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος το 2022, βρίσκονται σε σύγχυση. Αυτές οι επιδοτήσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, καλύπτοντας καταστήματα, φούρνους, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία και άλλες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA.

Οι επιχειρήσεις αυτές λαμβάνουν τώρα επιστολές από τους παρόχους ενέργειας, που τους ενημερώνουν για το ποσό των ενισχύσεων που έλαβαν το 2022. Εάν η ενίσχυση υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμός de minimis), οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώσουν τους παρόχους τους εντός 10 ημερών. Τα ανώτατα ποσά κρατικής ενίσχυσης είναι 250.000 ευρώ για τον πρωτογενή τομέα, 300.000 ευρώ για την υδατοκαλλιέργεια και αλιεία και 2 εκατ. ευρώ για άλλους τομείς.

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα να επικοινωνούν μαζικά με τους παρόχους, τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και τα μέσα ενημέρωσης.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να στηρίξει τους μικρούς επαγγελματίες, ανακοίνωσε επιδοτήσεις χωρίς να διαθέτει τα χρήματα στα ταμεία της. Αντί αυτού, ζήτησε από τους παρόχους ενέργειας να καλύψουν τα κόστη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις ενισχύσεις μόνο για την περίοδο Φεβρουαρίου-Νοεμβρίου 2022, και όχι για τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο. Αργότερα, τον Μάιο του 2023, η Κομισιόν αύξησε το ποσό των ενισχύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το σύνολο στα 1,4 δισ. ευρώ, αλλά οι πάροχοι δεν έχουν λάβει πίσω τα χρήματα από το κράτος.

Για να πάρουν πίσω τα χρήματα, οι πάροχοι ζήτησαν διαβεβαιώσεις από τους πελάτες τους ότι δεν έχουν υπερβεί τα ανώτατα όρια των κρατικών ενισχύσεων. Γι’ αυτό έστειλαν τις επιστολές στους πελάτες τους. Εκείνοι θα πρέπει να τα επιστρέψουν, εκτός αν προσφύγουν δικαστικά. Το ποσό στο οποίο αναφερόμαστε είναι κατά μέσο όρο 660 ευρώ.

Αναμένεται ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καθησυχάσει τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, εξηγώντας την κατάσταση και δίνοντας οδηγίες για τα επόμενα βήματα...