Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενέχυρων: Συστήνεται νέα υπηρεσία στην ελληνική επικράτεια

Η δημόσια ψηφιακή υπηρεσία θα λειτουργεί στο e-gov μέσω του Ελληνικού Κτηματολογίου
PIXABAY

Στη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενέχυρων προχωρά η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με την επωνυμία «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις» προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου Ενέχυρων στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου, συνεκτικού και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου γύρω από την εμπράγματη ασφάλεια του ενέχυρου.

Στο εισαγωγικό μέρος του νομοσχεδίου υποστηρίζεται πως έτσι μπορεί και η Ελλάδα να προσαρμοστεί στις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται στον τομέα της παροχής πίστωσης και χρηματοδότησης μέσω της παροχής εξασφαλίσεων σε κινητά, απαιτήσεις και άλλα δικαιώματα.

Το ηλεκτρονικό μητρώο, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, θα λειτουργεί ως ψηφιακή δημόσια υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Το ενέχυρο, τα δικαιώματα, οι χρηματικές απαιτήσεις σε συνεργασία ενεχυραστή - δανειστή

Με το νέο νομοσχέδιο η σύσταση ενέχυρου σε δικαίωμα ή χρηματική απαίτηση γίνεται με συμφωνία μεταξύ ενεχυραστή και δανειστή, στην οποία προσδιορίζεται το δικαίωμα ή η απαίτηση επί των οποίων συστήνεται το ενέχυρο.

Εφόσον το ενέχυρο αφορά σε απαίτηση, στη συμφωνία προσδιορίζονται:

-Η απαίτηση πάνω στην οποία συστήνεται το ενέχυρο με αναφορά ιδίως στο ύψος της και στον οφειλέτη της, καθώς και η

-Η ασφαλιζόμενη με το ενέχυρο, απαίτηση.

Το ενέχυρο συστήνεται με ιδιωτικό έγγραφο βέβαιης χρονολογίας ή με ηλεκτρονικό έγγραφο και εγγράφεται στο μητρώο του άρθρου 15.

Ο ενεχυρούχος δανειστής ή ο ενεχυραστής γνωστοποιούν τη συμφωνία για τη σύσταση του ενεχύρου με δικαστικό επιμελητή ή με ηλεκτρονικό τύπο που συνιστά σταθερό μέσο του οφειλέτη.

Ποιους δεν αφορούν αυτές οι διατάξεις;

Δεν απαιτείται εγγραφή στο μητρώο του άρθρου 15, όταν αντικείμενο του ενέχυρου είναι τραπεζική κατάθεση και δανείστρια η τράπεζα στην οποία τηρείται η κατάθεση. Το ενέχυρο, κατά τους συντάκτες του νομοσχεδίου, εκτείνεται και στους τόκους, που αφορούν στην έκταση της ασφαλιζόμενης απαίτησης, οι οποίοι καθίστανται απαιτητοί μετά από τη σύστασή του.