Άνεργοι: Μαζική προσέλευση στο πρόγραμμα για τις «πράσινες» δεξιότητες

Νέα προθεσμία ως τις 14 Ιουλίου 2024 για αιτήσεις στη ΔΥΠΑ - 50.000 οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα πράσινης κατάρτισης
PIXABAY

Αρχίζει από αύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 η υποβολή αιτήσεων για την επαγγελματική κατάρτιση ενώ την Κυριακή 14 Ιουλίου έχουν δικαίωμα οι άνεργοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την κατάρτιση στις «πράσινες» δεξιότητες.

Τα λεγόμενα «πράσινα» επαγγέλματα αφορούν στις ενεργειακές αναβαθμίσεις, στην ανακύκλωση, στην ορθολογική κατανάλωση νερού, στις δασώσεις για χαμηλότερους ρύπους κ.ά.

Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ, σύμφωνα με τους αρμόδιους του οργανισμού, είχε πολυπληθή συμμετοχή και για τον λόγο αυτό δόθηκε παράταση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα υλοποιείται με τη διαδικασία του συστήματος επιταγών κατάρτισης (training vouchers) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, εκ των οποίων οι 12 ώρες αφορούν δια ζώσης εκπαίδευση, τουλάχιστον 48 ώρες με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες με ασύγχρονη, εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Που πρέπει οι άνεργοι να καταθέσουν δικαιολογητικά

Οι άνεργοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-se-programmata-sunekhizomenes-epaggelmatikes-katartises-gia-anabathmise-prasinon-dexioteton

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Οι πάροχοι που είναι ήδη ενταγμένοι στα Μητρώα Παρόχων της ΔΥΠΑ δεν χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, παρά μόνο όσα δεν είναι σε ισχύ ή έχουν τροποποιηθεί. Οι πάροχοι που δεν περιλαμβάνονται στα Μητρώα, μπορούν να συμμετάσχουν υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι μπορούν να υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω gov.gr στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/metroo-parokhon-katartises-adeiodotemenon-kdbm

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/metroo-parokhon-ton-kedibim-ton-aei

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis

https://www.voucher.gov.gr/