Επίδομα ανεργίας: Έρχεται τεράστια αλλαγή στη χορήγησή του - Οι δικαιούχοι και τα νέα ποσά
Το επίδομα ανεργίας αλλάζει και σε πρώτη φάση τουλάχιστον η εφαρμογή του θα είναι πιλοτική. Μάλιστα, το νέο σχέδιο θα τεθεί σε λειτουργία από το νέο έτος με τη δοκιμαστική περίοδο να κρατά για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας θα αφορούν όσους μείνουν άνεργοι μετά την εφαρμογή του μέτρου και η βασική αλλαγή θα είναι ότι θα περιλαμβάνεται η σύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό και τον εργασιακή πορεία των ανέργων. Οι επικείμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, καθώς επίσης και το θέμα της ανάγκης για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, στα γραφεία της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Με δηλώσεις της, η νέα υπουργός έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών στο επίδομα ανεργίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το υπάρχον σύστημα εφαρμόζεται πάνω από 50 χρόνια και έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα».
Πώς θα υπολογίζεται το νέο επίδομα ανεργίας
Το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν χάσουν τη δουλειά τους. Το επίδομα ανεργίας θα κυμαίνεται κοντά στο 75% του μισθού. Επίσης, θα κινείται πτωτικά μετά την πάροδο των πρώτων τεσσάρων μηνών.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας συνδέεται με τον κατώτατο μισθό (αναλογεί στο 55% του κατώτατου) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.100 ή 1.200 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ.
Χρονική διάρκεια: Ανοιχτό είναι το θέμα της επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας του επιδόματος. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου. Ταυτόχρονα, θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνουν το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.